1139 Budapest

Béke tér 10-11.

ezeket a tanácsokat kaptam a mesterséges intelligenciától

az ingatlan eladás folyamata

3D látványterv

Kifaggattam, a mostanra már a nyilvánosság számára is elérhetővé vált mesterséges intelligenciát az ingatlan eladás témakörében.

 

17 olyan kérdésre olvashatod el a választ, amelyeket az általam elképzelt ingatlan eladás előtt álló lakástulajdonos tenne fel.

 

Többek között, ezekről olvashatsz:

 • – milyen jótanácsokat adott az ingatlan eladás témakörével kapcsolatban feltett kérdésekre?
 • – mit gondol arról, hogy vajon ingatlanközvetítővel vagy a nélkül érdemes belevágni?
 • – milyen buktatói lehetnek az eladásnak?
 • – mik a fontos lépései az ingatlan eladás folyamatának részletesen?
 • – hogyan tudom meghatározni az eladó ingatlan árát?
 • – hogyan tudom megkülönböztetni a komoly érdeklődőt a komolytalan érdeklődőtől?
 •  

 

Ha olvasnál arról mit írtam én egy ehhez hasonló témában, kattints ide: LAKÁS ELADÁS ÉS VÉTEL EGYSZERRE: 21 KÉRDÉS ÉS A VÁLASZOK, AMIT TUDNOTOK KELL

 

 

Nos, lássuk a kérdéseket és a válaszokat!

 

El szeretném adni az ingatlanom. Tudnál segíteni néhány hasznos jótanáccsal?

Természetesen, szívesen segítek! Az ingatlan eladás egy összetett folyamat, de néhány hasznos tanáccsal tudok szolgálni az első lépéseket illetően.

 1. Értékbecslés: A legfontosabb az, hogy pontosan tudjuk, mekkora értéke van az ingatlannak. Ennek érdekében érdemes egy ingatlanértékbecslő szakértőtől szakvéleményt kérni. Az értékbecslés alapján tudjuk meghatározni az ingatlan reális piaci árát.
 2. – Megfelelő képek és hirdetési szöveg: A hirdetési szöveg és a képek nagyon fontosak az eladás során. Az eladásra szánt ingatlanról érdemes minél több információt feltüntetni, beleértve a helyszíni adottságokat, az elhelyezkedést, az állapotot és a méretet is. A fotók minősége is nagyon fontos, ezért érdemes egy profi fotóst kérni, hogy minőségi képeket készítsen az ingatlanról.
 3. – Marketing stratégia: Az ingatlan értékesítése során fontos, hogy elérjük a potenciális vásárlókat. Ennek érdekében érdemes egy hatékony marketing stratégiát kidolgozni, amely magában foglalja az online és offline hirdetéseket is. Az ingatlanhirdető portálok, a közösségi média és az ingatlanosok segítségével nagyobb esélyünk van elérni az érdeklődőket.
 4. – Jogszabályi előírások betartása: Az ingatlan értékesítése során számos jogszabályi előírást kell betartani. Érdemes szakértő segítségét igénybe venni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy minden előírást betartunk.
 5. – Áralku: Az áralku során fontos, hogy reálisak maradjunk. Az ár alakítása során figyelembe kell venni az ingatlan állapotát, helyét, méretét, illetve a környéken található hasonló ingatlanok árait is.

Remélem, hogy ezek a tanácsok hasznosak voltak, és sok sikert kívánok az ingatlan értékesítéséhez! Ha bármilyen további kérdése lenne, ne habozzon feltenni!

 

 

Ha kimondottan saját magam szeretném megoldani az ingatlan eladást akkor mit ajánlasz?

Ha magad szeretnéd eladni az ingatlant, akkor itt van néhány további tipp, amelyek segíthetnek az eladási folyamat során:

 1. – Készítsd elő az ingatlant: Mielőtt hirdetni kezdenél, fontos, hogy előkészítsd az ingatlant az eladásra. Végezz el néhány alapvető karbantartást és takarítást, hogy az ingatlan vonzóbb legyen a potenciális vásárlók számára. Ha szükséges, akkor kicsit újíts fel a lakáson vagy a házon, hogy vonzóbb legyen az érdeklődők számára.
 2. Készíts jó minőségű képeket: Az ingatlanok hirdetésének alapja jó minőségű képek készítése. Érdemes profi fotóst kérni, hogy készítsen minőségi fotókat, amelyek vonzóbbá teszik az ingatlant az érdeklődők számára.
 3. Helyezd el a hirdetést az ingatlanhirdető portálokon: Az interneten található ingatlanhirdető portálok nagyon hasznosak lehetnek az ingatlan eladás sikerességéhez. Érdemes elhelyezni a hirdetést ezeken a portálokon, hogy minél több potenciális vásárlóhoz eljusson az ingatlan ajánlat.
 4. – Hirdesd az ingatlant a közösségi médiában: A közösségi média is nagyon hasznos lehet az ingatlan eladás sikerességében. Hirdesd az ingatlant az olyan platformokon, mint a Facebook vagy az Instagram, és oszd meg a hirdetést az ismerőseiddel is.
 5. – Találj potenciális vevőket: Ha ismerősöd, barátod vagy családtagod keres ingatlant, ajánld fel nekik az eladásra szánt ingatlant. Használhatod továbbá a szóbeli reklámozást is, és mond el az ismerőseidnek, hogy az ingatlan eladó lett.
 6. – Árazd reálisan az ingatlant: Az ár nagyon fontos az ingatlan eladás során. Árazd reálisan az ingatlant, és tartsd szem előtt az ingatlan értékét, az állapotát és a környék árait.

Remélem, hogy ezek a tippek segítenek az ingatlan eladás folyamatában! Ha bármilyen további kérdésed van, ne habozz feltenni!

 

 

Mi a jobb döntés? Inkább ingatlanközvetítővel vagy ingatlanközvetítő nélkül oldjam meg az ingatlan eladást?

Az ingatlan eladás során a döntés, hogy közvetítővel vagy közvetítő nélkül szeretnéd-e eladni az ingatlant, függ az egyéni körülményeidtől és attól, hogy mennyire vagy jártas az ingatlanpiacban.

Ha tapasztalatlan vagy az ingatlanpiacban, vagy csak nem szeretnél sok időt és energiát befektetni az ingatlan eladásába, akkor az ingatlanközvetítők szolgáltatásait igénybe véve könnyebben és hatékonyabban érheted el az eladási célokat. Az ingatlanközvetítők tapasztalattal rendelkeznek az ingatlanpiacban, és tudják, hogyan kell megfelelően előkészíteni az ingatlant az eladásra, hogyan kell az ingatlan értékét meghatározni és hogyan kell az ingatlant hirdetni, hogy minél több potenciális vevőt vonzzon.

Ha viszont jártas vagy az ingatlanpiacban és tisztában vagy az ingatlan eladás folyamatával, és szeretnéd saját magad irányítani az eladási folyamatot, akkor a közvetítő nélküli megoldás is lehet számodra megfelelő.

Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai, és a döntés végső soron attól függ, hogy melyik módszer a legmegfelelőbb az egyéni körülményeidhez. Az ingatlaneladás folyamata többféle buktatót is tartalmazhat, ezért érdemes átgondolni, melyik módszer adja meg számodra a legjobb esélyt a sikerre.

 

 

Milyen buktatói lehetnek az ingatlaneladás folyamatának?

Az ingatlaneladás folyamata számos buktatót tartalmazhat, amelyek közül néhányat az alábbiakban sorolok fel:

 1. – Az ár meghatározása: Az ingatlan árának meghatározása kihívást jelenthet. Az ár túl magasra történő beállítása elriaszthatja a potenciális vevőket, míg az alacsony ár a befektetett pénz elvesztéséhez vezethet.
 2. – A jogi dokumentumok: Az ingatlan eladásához szükséges jogi dokumentumok előkészítése és ellenőrzése bonyolult lehet. A jogi hibák vagy hiányosságok késleltethetik az eladás folyamatát, és akár visszatartó erőt is jelenthetnek a potenciális vevők számára.
 3. – Az ingatlan állapota: Az ingatlan állapota befolyásolhatja az értékét és az érdeklődők számát. Az esztétikai hibák, az elavult vagy meghibásodott eszközök, a rossz szagok vagy zajok mind negatívan befolyásolhatják az ingatlan értékét és a vevők érdeklődését.
 4. – A hirdetés: Az ingatlan hirdetése fontos szerepet játszik az eladási folyamatban. Az ingatlant széles körben kell hirdetni, hogy minél több érdeklődőt vonzzon, de az is fontos, hogy a hirdetés pontosan tükrözze az ingatlan valós állapotát és értékét.
 5. Az eladási folyamat menete: Az eladási folyamat során számos lépést kell végrehajtani, beleértve az érdeklődőkkel való találkozót, az ajánlatok felülvizsgálatát, a szerződéskötést és az átadást. Ha nem vagy jártas az ingatlan eladásának folyamatában, akkor az eljárás során bonyolult folyamatokba ütközhetsz, amelyek akár késleltethetik vagy akadályozhatják az eladást.

Ezek csak néhány példa a lehetséges buktatókra, amelyekkel az ingatlan eladása során szembesülhetsz. Az ingatlanközvetítők tapasztaltak a folyamat minden aspektusában, és segíthetnek elkerülni vagy kezelni az ilyen buktatókat, de ha úgy döntesz, hogy saját magad intézed az eladást, fontos, hogy megfelelően felkészült legyél és tisztában legyél a folyamat minden lépésével.

 

 

Pontosan mik az ingatlan eladás folyamatának lépései?

Az ingatlan eladás folyamata általában az alábbi lépésekből áll: ingatlan eladás ingatlan eladás ingatlan eladás

 1. – Az ár meghatározása: Az ingatlan eladás előtt az első lépés az ár meghatározása. Az ár megfelelő beállítása kulcsfontosságú a sikeres eladáshoz. Az ár meghatározása során figyelembe kell venni az ingatlan típusát, állapotát, helyét és a helyi piaci trendeket.
 2. – A jogi dokumentumok előkészítése: Az ingatlan eladásához szükséges jogi dokumentumok előkészítése, mint például az adásvételi szerződés, a tulajdoni lap és az energiatanúsítvány. Ha az ingatlanon teher van, mint például jelzálog, az is fel kell tüntetni az adásvételi szerződésben (ezen pont adásvételi szerződésre vonatkozó része pontosításra, illetve helyesbítésre szorul, ugyanis az adásvételi szerződés előkészítése nem az eladó feladata 😊, legalábbis Magyarországon V.S.).
 3. Az ingatlan felkészítése az eladásra: Az ingatlan felkészítése az eladásra magában foglalja az esetleges javítások, felújítások és takarítások elvégzését. Az ingatlant az eladás előtt alaposan meg kell tisztítani és rendezni, hogy vonzóbb legyen a vevők számára.
 4. – Hirdetések elhelyezése: Az ingatlan hirdetése fontos szerepet játszik az eladás folyamatában. Az ingatlant különböző hirdetési platformokon, mint például az ingatlanportálokon, hirdetési lapokban és közösségi média felületeken lehet hirdetni.
 5. – A vevőkkel való kapcsolatfelvétel: Az érdeklődőkkel való kapcsolatfelvétel során lehetőség van az ingatlan megtekintésére és az ajánlatok felülvizsgálatára. Az érdeklődőkkel való kapcsolatfelvételhez fontos, hogy rendelkezésre álljanak az ingatlanról szóló információk és az időpontok rugalmasak legyenek.
 6. – Az ajánlatok felülvizsgálata: Az ajánlatok felülvizsgálata során az eladó megvizsgálja a potenciális vevők által tett ajánlatokat. Az ajánlatok tartalmazzák az árat, a tranzakció feltételeit és az átadás időpontját.
 7. – Az adásvételi szerződés megkötése: Ha az ajánlatok felülvizsgálata sikeres, az adásvételi szerződést kell megkötni a vevővel. Az adásvételi szerződésben fel kell tüntetni az ingatlan leírását, az árat, a fizetési kondíciókat.

 

 

Egy ingatlanközvetítő egészen pontosan miben tud nekem segíteni és hogyan?

Az ingatlanközvetítő az ingatlan eladás folyamatában szakértelmével, tapasztalatával és kapcsolataival segíthet. Az alábbiakban felsorolok néhány példát, hogy pontosan miben tudnak segíteni:

 1. – Az ár meghatározása: Az ingatlanközvetítő segíthet megállapítani az ingatlan árát. Azt is tudni fogják, hogy milyen árakat kérnek a környező ingatlanokért, és milyen árakat fizetnek azokért.
 2. – A jogi dokumentumok előkészítése: Az ingatlanközvetítő segíthet az összes jogi dokumentum előkészítésében, például az adásvételi szerződés, a tulajdoni lap és az energiatanúsítvány elkészítésében (ez a pont helyesbítésre szorul, ugyanis az adásvételi szerződés előkészítésében, a tulajdoni lap beszerzésében és az energetikai tanúsítvány beszerzésében tud a közvetítő segíteni 😊 . A dokumentumok elkészítését kicsit túlzónak érzem 😊 V.S.).
 3. – Az ingatlan felkészítése az eladásra: Az ingatlanközvetítő tapasztalattal rendelkezik abban, hogy hogyan kell felkészíteni az ingatlant az eladásra. Számos tanáccsal és ajánlással tudnak szolgálni, hogy hogyan lehet az ingatlant vonzóbbá és eladhatóbbá tenni.
 4. – Hirdetések elhelyezése: Az ingatlanközvetítő széles körű hirdetési lehetőségeket kínálhat, beleértve az online és offline hirdetési platformokat is. Az ingatlanközvetítők általában nagyobb hirdetési költségvetéssel rendelkeznek, így nagyobb hatékonysággal tudnak hirdetni.
 5. – A vevőkkel való kapcsolatfelvétel: Az ingatlanközvetítő segít az érdeklődőkkel való kapcsolatfelvételben és az ingatlan megtekintésének szervezésében. Az ingatlanközvetítők tapasztaltabbak azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell lefolytatni az érdeklődőkkel való kommunikációt, és hogyan kell az időpontokat a legjobban koordinálni.
 6. – Az ajánlatok felülvizsgálata: Az ingatlanközvetítő segíthet az ajánlatok felülvizsgálatában, az árak és a feltételek összehasonlításában, valamint abban, hogy a legjobb ajánlatot hogyan kell elfogadni.
 7. – Az adásvételi szerződés megkötése: Az ingatlanközvetítő segít az adásvételi szerződés megkötésében, és biztosítja, hogy minden szükséges információ szerepeljen az adásvételi szerződésben (a szerződés megkötése helyett helyesebb lenne az előkészítése szót használni 😊 V.S. )

 

 

Anyagilag hogyan éri meg jobban az ingatlan eladás? Ingatlanközvetítővel vagy ingatlanközvetítő nélkül?

Az anyagi szempontokat illetően, az ingatlan eladása közvetítő nélkül általában alacsonyabb költséggel jár, mivel az eladó maga végzi el az összes feladatot, amelyeket egy ingatlanközvetítő általában végrehajtana. Az eladó így megtakaríthatja az ingatlanközvetítői jutalékot, amely általában a vételár 3-5%-a (korábban már írtam egy cikket az ingatlanközvetítői jutalékok mértékéről, amit itt megtalálsz: Mennyi az ingatlanközvetítői jutalék ingatlan eladáskor? ).

Azonban, ha az eladó maga intézi az ingatlan értékesítését, az sokkal több időt és energiát igényelhet. Az eladónak meg kell határoznia az ingatlan értékét, hirdetéseket kell elhelyeznie, a vevőkkel kell kommunikálnia, az ingatlan megtekintését kell koordinálnia, és a jogi dokumentumok előkészítéséért is felelős.

Az ingatlanközvetítő az ár meghatározásával, a hirdetések elhelyezésével és a vevőkkel való kapcsolatfelvétellel megtakaríthatja az eladónak az időt és az energiát. Az ingatlanközvetítő tapasztalata és kapcsolatai révén gyorsabban megtalálhatja az érdeklődő vevőket, és hatékonyabb hirdetési stratégiákat használhat. Az ingatlanközvetítő emellett általában nagyobb hirdetési költségvetéssel rendelkezik, ami további előnyt jelenthet az eladó számára.

Összességében tehát, az ingatlanközvetítői jutalékot figyelembe véve, az ingatlanközvetítővel történő értékesítés általában magasabb költséggel jár, mint a közvetítő nélküli értékesítés. Azonban, az ingatlanközvetítő szakértelme és tapasztalata révén az értékesítés gyorsabb és kevésbé stresszes lehet az eladó számára.

Ebben a témában írt cikkem itt olvashatod el (V.S.) : Mennyi az ingatlanközvetítői díj ingatlan eladáskor?

 

 

Oké, rendben. Ha ingatlanközvetítővel szeretném megoldani az ingatlan eladást, hogyan találhatom meg a legjobb ingatlanost vagy a legjobb ingatlanközvetítőt?

Ha ingatlanközvetítőt szeretne megbízni, itt van néhány tipp arra, hogyan találhatja meg a legjobb ingatlanközvetítőt:

 1. – Ajánlások kérdezése: Kérdezzen barátaitól, családjától, ismerőseitől, hogy van-e olyan ingatlanközvetítő, akivel korábban dolgoztak, és akinek jó tapasztalatai voltak. Az ajánlások nagyon fontosak, mert az ajánló személy tapasztalatai alapján tudja, hogy az ingatlanközvetítő hogyan dolgozik.
 2. – Kutatás a helyi ingatlanközvetítők között: Böngéssze át a helyi ingatlanközvetítők listáját, és nézze meg, hogy milyen szolgáltatásokat kínálnak. Az interneten, a helyi újságokban és ingatlan hirdetésekben találhat információkat.
 3. – Ellenőrzés az ingatlanügynökség engedélyeiről: Győződjön meg arról, hogy az ingatlanügynökség rendelkezik-e engedéllyel az ingatlanközvetítői szolgáltatások nyújtására.
 4. – Beszélgetés az ingatlanközvetítővel: Ha megtalálta azokat az ingatlanközvetítőket, akikre számít, hogy segítséget nyújtanak az ingatlan eladásához, akkor beszéljen velük. Az első találkozón megbeszélheti az eladási folyamatot, az árat, a hirdetést, a jutalékot és az egyéb fontos tényezőket.
 5. – Ellenőrzés a referencia listájukon: Kérdezze meg az ingatlanközvetítőt, hogy van-e referencia listájuk vagy korábbi vevőik, akikkel kapcsolatba léphet. Ez segít abban, hogy megtudja, milyen tapasztalatokat szereztek a múltbeli ügyfelek az ingatlanközvetítővel.
 6. – Ellenőrzés az online jelenlétükről: Az ingatlanközvetítőknek általában van weboldala, ahol a szolgáltatásaikról, az áraikról olvashat. Ellenőrizze az online jelenlétüket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az ingatlanközvetítői szolgáltatásuk megfelelő a az ön számára.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy megtalálja a legjobb ingatlanközvetítőt az ingatlan értékesítéséhez.

Hasonló témában korábban már írtam egy cikket, ide kattintva elolvashatod (V.S.): Ingatlan eladásnál, melyik ingatlanközvetítőt válasszam?

 

 

Rendben. Akkor most próbáljuk meg kicsit részletesebben. Hogyan tudom meghatározni ingatlan eladás előtt az eladási árat?

Az eladási ár meghatározása fontos lépés az ingatlan eladása előtt. Az ár meghatározásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve az ingatlan típusát, állapotát, elhelyezkedését, méretét és az aktuális piaci trendeket.

Az első lépés az, hogy felmérjük az ingatlan állapotát és környezetét. Azonosítsuk az erősségeit, mint például a jó elhelyezkedés, a nagy kert vagy a felújítás, valamint azokat a gyengeségeket, mint például a régi konyhabútor vagy az elkopott padlóburkolat.

A következő lépés az, hogy megismerjük a helyi ingatlanpiacot, és összehasonlítjuk az ingatlanunkat hasonló tulajdonságokkal rendelkező ingatlanokkal, amelyek az elmúlt időszakban eladtak. Az interneten található ingatlanportálokon keresztül könnyen megtekinthetjük a hasonló ingatlanok árait.

Az ár meghatározásakor fontos figyelembe venni a piaci trendeket is. Az ingatlanpiac árai folyamatosan változnak, és az árak eltérhetnek különböző területeken és időszakokban. Érdemes figyelemmel kísérni a hirdetések számát és a piaci trendeket, hogy meghatározzuk a legmegfelelőbb árat az ingatlanunkra.

Végül, ha szeretnénk nagyobb biztonsággal meghatározni az ingatlan értékét, érdemes igénybe venni egy szakértő ingatlanbecslő szolgáltatásait. Az ingatlanbecslő segíthet meghatározni az ingatlan valós értékét az aktuális piaci trendek figyelembevételével.

 

 

Hogyan készítsem elő az ingatlant az értékesítés előtt? Mit jelent ez pontosan és egyáltalán miért van rá szükség?

Az ingatlan előkészítése az értékesítés előtt az egyik legfontosabb lépés az ingatlan eladás sikeressége érdekében. Az előkészítésnek az a célja, hogy az ingatlan vonzóbbá és értékesebbé váljon a vevők számára, és lehetővé tegye, hogy jobb áron eladjuk az ingatlant.

Az első lépés az, hogy az ingatlant tisztára takarítsuk, és eltávolítsuk az összes felesleges tárgyat, amelyek zsúfolttá vagy rendetlenné tehetik az ingatlant. A tisztaság és a rendezettség az első benyomások közé tartozik, amikor az érdeklődő vevők megtekintik az ingatlant.

A következő lépés az, hogy átnézzük az ingatlan állapotát, és szükség esetén javítsunk rajta. Az apróbb javítások, mint például a festés, a burkolatcserék vagy a vízcsapok javítása, segíthetnek növelni az ingatlan értékét és attraktívabbá tenni a potenciális vevők számára.

Az ingatlan előkészítése magába foglalhatja az otthoni dekoráció átalakítását is. Az otthoni dekoráció megfelelő kialakítása lehetővé teszi, hogy az ingatlan vonzóbbá váljon a vevők számára. A célnak az kell lennie, hogy az ingatlanban élő emberek stílusa eltűnjön, és helyette az ingatlan melegségét és vonzerejét kiemeljük.

Az ingatlan előkészítése a fotózáshoz és a marketinganyagokhoz is fontos. A jó minőségű fényképek és a vonzó marketinganyagok lehetővé teszik, hogy az ingatlan jobban felkeltse a potenciális vevők érdeklődését.

Végül, az ingatlant készítsük fel a bemutatásra. A bemutatás során az ingatlant rendezettnek, tisztának és vonzónak kell mutatnunk. Az ingatlan bemutatása lehetővé teszi, hogy a vevők közelebbről megtekintsék az ingatlant, és eldöntsék, hogy érdeklődnek-e az ingatlan iránt.

Az ingatlan előkészítése az értékesítés előtt segít eladásunk sikereségében és jobb áron történő értékesítésében.

 

 

Tudsz ajánlani néhány weboldalt, ahol érdemes meghirdetnem az eladó ingatlanom? Esetleg tudnál ajánlani néhány konkrét ingatlanközvetítőt is?

Természetesen, itt van néhány ajánlott weboldal az ingatlan hirdetésére:

 • – ingatlan.com
 • – ingatlanbazar.hu
 • – jofogas.hu
 • – startlak.hu
 • – otthonterkep.hu

Az ingatlanközvetítők közül pedig itt van néhány ajánlott, Magyarországon jól ismert cég:

 • – Otthon Centrum
 • – Duna House
 • – Balla Ingatlan
 • – Happy Home
 • – Smart Ingatlan

Ezek a cégek tapasztaltak az ingatlanpiacon, és általában jó kapcsolatokkal rendelkeznek az érdeklődőkkel és más ingatlanközvetítőkkel. Azonban mindig érdemes előzetesen utánajárni, hogy az adott céggel kapcsolatban milyen vélemények és tapasztalatok vannak.

 

 

Konkrét ingatlanközvető személyt is tudnál ajánlani?

Sajnos, mint gépi nyelvi modell, én nem tudok konkrét személyeket ajánlani, mert nem vagyok tájékozott minden ingatlanközvetítő személyes hátteréről és tevékenységéről. Azonban az említett ingatlanközvetítő cégeknek általában van több ügynöke, akikkel találkozhat, így érdemes megnézni, melyik ügynök szakosodott az Ön ingatlantípusára vagy a területre, ahol az ingatlan található. Ezen kívül érdemes utánajárni az adott ügynök értékesítési eredményeinek és vásárlói elégedettségének is, hogy meggyőződjön arról, hogy az ügynök megfelelő választás-e az Ön számára.

 

 

A jogi dokumentumok előkészítése alatt mit értettél egészen pontosan? Milyen jogi dokumentumokat kell beszereznem? Az nem az ügyvéd dolga?

Igen, az ingatlan eladásához szükséges jogi dokumentumok beszerzése és előkészítése általában az ügyvéd feladata. Az ügyvéd feladata lehet az eladási szerződés, a tulajdoni lap és a használati engedély vagy használatbavételi engedély előkészítése és ellenőrzése. Az ügyvéd segíthet a dokumentumok beszerzésében is, például az ingatlan bejegyzésében a helyi ingatlan nyilvántartásba, illetve az ingatlan értékének meghatározásában is.

Az ingatlanközvetítő szerepe az lehet, hogy felkészíti azon dokumentumok beszerzésére, amelyeket az eladási folyamat során elő kell készítenie, és megadja azoknak az ügyvédi irodáknak az elérhetőségeit, amelyek szükségesek az adásvételi szerződés elkészítéséhez és az ingatlan átadásához.

 

 

Egy használt lakás eladás során milyen jogi dokumentumokra lehet szükségem egészen pontosan?

Egy használt lakás eladásakor az alábbi jogi dokumentumokra lehet szüksége:

 1. – Tulajdoni lap: Ez az irat igazolja, hogy az eladó a lakás jogos tulajdonosa. A tulajdoni lapot az illetékes földhivatalból lehet beszerezni.
 2. – Használatbavételi engedély vagy használati engedély: Ezek az iratok igazolják, hogy az épület vagy az adott lakás építése során minden szabályt betartottak, és a lakást lakhatóvá tették. Az épület vagy a lakás átadása során a használatbavételi engedély vagy használati engedély átadása szükséges (ehhez a ponthoz tennék egy nagy kérdőjelet V.S.).
 3. – Adásvételi szerződés: Ez az irat rögzíti az eladó és a vevő közötti adásvételi megállapodást, beleértve az árat, a fizetési feltételeket, az átadás és átvétel határidejét és az esetleges jótállási és garanciális feltételeket.
 4. – Energetikai tanúsítvány: Ez az irat az ingatlan energetikai állapotának minősítésére szolgál. Az eladó köteles beszerezni az energetikai tanúsítványt, amelynek érvényességi ideje 10 év.
 5. – Társasházi szabályzat: Ha az eladott lakás egy társasház része, akkor szükséges lehet a társasházi szabályzat átvétele és aláírása.
 6. – Adóbevallások: Az eladónak előfordulhat, hogy adóbevallásokat kell benyújtania a lakás értékesítése miatt keletkező adókötelezettségei miatt. Az adóbevallásokat általában az eladó ügyvédje készíti el.

Ezek az iratok általában szükségesek egy használt lakás eladásakor, de az igényelt dokumentumok mennyisége és típusa változhat az adott ország jogi szabályozásától és az ingatlan típusától függően. Ezért mindig érdemes egy ügyvéd vagy ingatlanügyi szakember segítségét igénybe venni az eladási folyamat során.

 

 

Mit jelent egészen pontosan az ajánlatok felülvizsgálata és hogyan kaphatom a legjobb ajánlatot vagy ajánlatokat?

Az ajánlatok felülvizsgálata azt jelenti, hogy áttekinti az összes érkező ajánlatot, és értékeli, melyik ajánlat a legjobb az Ön számára. A legjobb ajánlat kiválasztása érdekében számos tényezőt figyelembe kell venni, mint például:

 • – Az ajánlat összege: Mennyi pénzt kínálnak az ingatlanért?
 • – Az ajánlat feltételei: Vannak-e olyan feltételek az ajánlatban, amelyeket nem tud elfogadni?
 • – Az ajánlat finanszírozása: Az ajánlattevő képes-e finanszírozni az ajánlat összegét?
 • – Az ajánlattevő hitelessége: Az ajánlattevő valós személy vagy cég, és rendelkezik-e az ajánlattevő megfelelő hitelképességgel?

Az ajánlatok felülvizsgálatához az ajánlatokat össze kell hasonlítani az ingatlan árával és a piaci viszonyokkal, valamint figyelembe kell venni az ingatlan állapotát, helyét és környezetét is. Ezután ajánlott az ajánlatokat személyesen is áttekinteni, hogy jobban meg lehessen ismerni az ajánlattevőket és a feltételeiket.

Ha több ajánlat is érkezik, akkor az ajánlattevőkkel tárgyalhat, és megpróbálhat alkudozni az áron vagy az ajánlat feltételein. Az ingatlanközvetítő is segíthet az ajánlatok értékelésében és az ajánlattevőkkel való tárgyalásban. Az ajánlatok felülvizsgálata során az a cél, hogy olyan ajánlatot válasszon ki, amely megfelel az elvárásainak és érdekeinek.

 

 

Említetted korábban, a vevőkkel történő kapcsolatfelvételt. Mesélnél arról, hogyan kell kommunikálni a vevőkkel?

A vevőkkel történő kommunikáció nagyon fontos része az ingatlan eladás folyamatának, és segíthet abban, hogy a lehető legmagasabb árat érje el az ingatlan eladása. A következő tippek segíthetnek ebben:

 1. – Válaszoljon gyorsan a vevőknek: Ha valaki érdeklődik az ingatlan iránt, fontos, hogy gyorsan válaszoljon az e-mailekre, telefonhívásokra vagy üzenetekre. Ha a válaszadás sokáig tart, a vevők hajlamosak elveszíteni az érdeklődésüket, és más ingatlanokat kezdenek el nézni.
 2. – Tegyen fel kérdéseket a vevőknek: Amikor egy érdeklődővel beszél, tegyen fel neki kérdéseket az igényeiről és az elvárásairól, és kérdezze meg, hogy mire van szüksége az ingatlanban. Ez segít abban, hogy megtudja, hogy az ingatlanom valóban illeszkedik-e az igényeihez, és hogy milyen egyéb információkat kell megosztania vele.
 3. – Segítsen a vevőknek megismerni az ingatlant: Ha a vevők személyesen találkoznak Önnel az ingatlanban, legyen felkészült arra, hogy megmutassa az ingatlan előnyeit, és válaszoljon minden kérdésre. Az ingatlan jellemzőinek ismertetése mellett érdemes kiemelni az ingatlan előnyeit a környékkel kapcsolatban, az iskolákkal, boltokkal, parkokkal, tömegközlekedéssel stb.
 4. – Tartsa nyitva a kapcsolatot: Ha a vevők érdeklődnek az ingatlan iránt, de még nem készült el az eladás, érdemes kapcsolatot tartani velük, és értesíteni őket, ha változások vannak az ingatlan állapotában. A rendszeres kommunikáció segít fenntartani a kapcsolatot, és azt jelzi a vevőknek, hogy komolyan veszi az érdeklődésüket.
 5. – Különbséget kell tenni a komoly és a nem komoly érdeklődők között: Az ingatlan eladásának folyamatában rengeteg vevővel találkozhatunk, akiknek a többsége nem fogja megvenni az ingatlant. Fontos, hogy felismerje a komoly érdeklődőket, akik reális árajánlatokkal rendelkeznek, és nem csak kíváncsiságból vagy hobbi szinten érdeklődnek.

 

 

Hogyan tudom megkülönböztetni a komolytalan érdeklődőket a komoly érdeklődőktől?

Az ingatlan eladás során fontos megkülönböztetni a valóban komoly érdeklődőket a csak kíváncsiskodóktól vagy időrablóktól. Néhány tipp, hogyan lehet ezt megtenni:

 1. Azonnal reagálj a kapcsolatfelvételre: A valódi érdeklődők azonnal reagálnak a hirdetésre vagy az első kapcsolatfelvételre, és képesek konkrét kérdéseket feltenni az ingatlanról.
 2. – Tarts személyes találkozót: A személyes találkozó megszervezése sokat elárulhat az érdeklődők komolyságáról. Ha valaki időt és energiát áldoz arra, hogy megnézze az ingatlant személyesen, akkor jó esély van arra, hogy komolyan gondolja az üzletet.
 3. – Kövesd a kommunikációt: Ha valaki csak általános kérdéseket tesz fel, de nem kér konkrét információkat vagy nem lép kapcsolatba többé, az valószínűleg nem komoly érdeklődő.
 4. – Figyeld a megjegyzéseket: A valódi érdeklődők általában konkrét kérdéseket tesznek fel az ingatlanról vagy megjegyzik az ingatlan egyes részeit. Ha valaki csak általánosságban beszél az ingatlanról, az nem feltétlenül jelez komolyságot.
 5. – Konzultálj az ingatlanközvetítővel: Az ingatlanközvetítő szakértői tudása és tapasztalata segíthet megkülönböztetni a valódi érdeklődőket a komolytalanoktól. Tudják, milyen típusú érdeklődők szoktak jelentkezni az ingatlanokra, és hogyan lehet felismerni a leginkább érdekeltek közöttük.

Ha sikerült megtalálnod a komoly érdeklődőket, fontos, hogy jól kommunikálj velük, hogy elérjed a lehető legjobb árat az ingatlanodért. Az előző kérdésben már adtam néhány tippet ehhez.

 

 

Illetve hogyan kommunikáljak velük, hogy a legmagasabb eladási árat tudjam elérni, mint eladó?

Ha az eladási ár maximalizálása a cél, akkor fontos, hogy határozottan és hatékonyan kommunikálj a potenciális vevőkkel. Első lépésként fontos meghatározni az árat, amelyet az ingatlanért szeretnél elérni, és ezután jöhet az ár tárgyalása a potenciális vevőkkel.

Fontos megemlíteni, hogy az ár nem minden. A kommunikáció során figyelembe kell venni a potenciális vevők igényeit, kéréseit és kívánságait is. Előfordulhat, hogy egy potenciális vevő egy kicsit kevesebbet kínál az árban, de számos más előnnyel rendelkezik, amelyeket fontos figyelembe venni, például a rugalmasság, azonnali fizetési lehetőség, stb.

Az ár tárgyalása során célszerű reális alapot állítani fel, és nem ragaszkodni egy túl magas árhoz, ami megakadályozhatja az ingatlan értékesítését. A jó eladási ár kialakítása érdekében célszerű alaposan tanulmányozni a piaci trendeket, az ingatlan állapotát, az elhelyezkedését és a hasonló ingatlanok eladási árait.

Fontos továbbá, hogy tisztában legyél az ingatlanod erősségeivel és gyengeségeivel, és megpróbáld kiemelni az előnyöket a vevők számára, hogy vonzóbbá tedd az ingatlant. Ha a vevőknek van kérdése, válaszolj rájuk nyíltan és őszintén, és igyekezz meggyőzni őket arról, hogy az ingatlanod a legjobb választás számukra.

Végül fontos, hogy az ár és a kommunikáció során mindig tartsd tiszteletben a potenciális vevők véleményét és igényeit, és ne feledd, hogy a jó kapcsolatfelépítés hosszú távú előnyökkel járhat az üzleti életedben.

 

 

Néhány trükköket és fortélyt is tudnál írni ehhez az utóbbi kérdéshez fűződően?

Természetesen, szívesen adok néhány tippet a kommunikációhoz és az áralkuhoz.

 1. – Ismerje meg az ingatlan értékét: Mielőtt elkezdi az áralkut, fontos, hogy tisztában legyen az ingatlan piaci értékével. Végezzen kutatást azonos vagy hasonló ingatlanok eladási árairól a környéken, és határozza meg az ingatlan reális piaci értékét. Ez segíteni fog abban, hogy ne engedjen az árakban túl könnyen.
 2. – Tartsa szem előtt a prioritásokat: Az áralku során fontos, hogy tartsa szem előtt a prioritásait. Ha például a legfontosabb ön számára az, hogy a lehető legmagasabb áron értékesítse az ingatlant, akkor ne engedjen könnyen az árból, de ha nagyon fontos a gyors értékesítés, akkor érdemes lehet engedni az árból.
 3. – Legyen készen arra, hogy alkudnak: Az áralku során elkerülhetetlen, hogy a vevők alkudozni kezdenek. Ne vegye személyeskedésnek, inkább próbáljon meg megértően és rugalmasan reagálni. Ha például a vevő kér egy alacsonyabb árat, akkor javasolhatja, hogy találkozzanak valahol középen.
 4. – Emelje ki az ingatlan erősségeit: Amikor a vevőkkel kommunikál, emelje ki az ingatlan erősségeit, például a jó állapotát, a jó elhelyezkedését, a felújításokat vagy a kényelmi funkciókat. Ez segíthet abban, hogy a vevők magasabb árat ajánljanak az ingatlanra.
 5. – Válaszoljon gyorsan és hatékonyan: Ha a vevőkkel kommunikál, legyen készen arra, hogy gyorsan és hatékonyan válaszoljon nekik. Ez azt mutatja, hogy elkötelezett az értékesítési folyamatban és komolyan veszi a vevők igényeit.
 6. – Bízzon az ingatlanközvetítőben: Ha használ egy ingatlanközvetítőt az értékesítési folyamat során, bízzon a tapasztalatában és a szakértelmében. Az ingatlanközvetítők gyakran érzékenyek az ingatlanpiaci trendekre és az árak változásaira, és segíthetnek abban, hogy a legjobb áron értékesítse az ingatlant.

 

 

Ha eljutottunk az adásvételi szerződésig, milyen teendőim vannak még hátra?

Az adásvételi szerződés aláírása után további teendők várnak az eladóra. Ezek közül néhány:

 1. – A fizetés rendezése: Az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési határidőig a vevőnek meg kell rendeznie az eladó által kért fizetést, általában a vételár teljes összegét.
 2. – Kulcsátadás: A fizetés beérkezése után át kell adni az ingatlan kulcsát a vevőnek.
 3. – Mérőóraállások: Az eladónak meg kell adnia a vevőnek az ingatlanban található mérőórák állásait (pl. gáz, víz, áram), hogy a vevő fel tudja venni azokat a nevére.
 4. – Közjegyzői okirat: Az adásvételi szerződést közjegyző előtt kell aláírni és hitelesíttetni (sajnos ez a pont nem helytálló 😊 V.S. ).
 5. -Tulajdonjog bejegyzése: Az adásvételi szerződés alapján a tulajdonjog bejegyzése történik meg a helyi ingatlan nyilvántartásban.
 6. – Adózás: Az ingatlan eladása adóköteles, így az eladónak meg kell fizetnie az adókat a vételár után. Az adók összegét az eladó és a vevő is köteles megfizetni.
 7. – Utolsó ellenőrzések: A vevő a kulcsátadás előtt még egyszer átnézheti az ingatlant, hogy minden rendben van-e. Ha az eladó vagy a vevő bármilyen problémát talál, az utolsó pillanatban még lehetőség van a problémák megoldására.

Ezek az utolsó teendők az adásvétel folyamatában. Ha minden gördülékenyen zajlik, akkor az ingatlan eladása sikeres lesz, és az új tulajdonos átveheti az ingatlant.

 

 

Vajon egy közvetítő tud nekem segíteni a kulcsátadásban? Úgy tudom, az ő munkájuk csak az adásvételi szerződésig tart.

Általában az ingatlanközvetítők munkája az adásvételi szerződés megkötéséig tart, de sok esetben az ügylet zárásában is segítséget nyújtanak. A kulcsátadás általában az utolsó lépés az ingatlan eladásakor, és az ingatlanközvetítő általában segítséget tud nyújtani abban, hogy a vevő és az eladó egyeztessenek a kulcsátadás időpontjáról és helyéről, és hogy a vevő átvegye a kulcsokat és megfelelően átvizsgálja az ingatlant. Ha szükséges, az ingatlanközvetítő segíthet az ügylet lezárásához szükséges dokumentumok előkészítésében és az ügyvéddel történő kommunikációban is. Ezért érdemes az ingatlanközvetítővel előzetesen egyeztetni az ő szerepéről az ügylet zárása során, és hogy milyen segítséget tud nyújtani a kulcsátadásnál.

 

 

És itt a vége, fuss el véle!

 

 

Ahogy látható, kifejezetten lényegre törően fogalmaz és egészen jól összefoglalja az eladás folyamatait.

Mikor az első kérdéseket feltettem neki, meg is lepődtem, milyen „okos”. Azt gondolom, aki egy kicsit konyít az ingatlanok eladásához, jól eső érzéssel kaphat pozitív visszaigazolásokat tőle, ám a „beszélgetés” végére arra jutottam, jó ideig nem kell még más munka után néznem, mert habár legtöbbször helytálló állításokat tesz és hasznos tanácsokat ad, a kapott információk birtokában még senkinek nem javasolnám, hogy inkább a mesterséges intelligencia segítségét kérje helyettem (bár gondolom, az én számból ez elég viccesen hangzik 😊 ).

 

 

Addig is, ha ingatlan eladásban gondolkodsz és valami többre vágysz annál, mint amit a mesterséges intelligencia tud adni, keress meg bátran. 

 

A legjobb áron szeretnéd eladni az ingatlanod? Szeretnéd, ha kiszámítható és tervezhető lenne a folyamat? Írj üzenetet! A lehető legrövidebb időn belül visszahívlak.

Vízi Sándor ingatlanos

Összehasonlítás

Az űrlapot sikeresen elküldted.

Hamarosan jelentkezem.