1139 Budapest

Béke tér 10-11.

MENNYI AZ INGATLANKÖZVETÍTŐI DÍJ INGATLAN ELADÁSKOR? INGATLANKÖZVETÍTŐ ÁRAK

nappali

Ebben a cikkben arról olvashatsz, milyen mértékű, mekkora összegű ingatlanközvetítői díj az, amit ki kell fizetni az ingatlanközvetítőnek. Milyen különbségek vannak egyik ingatlanközvetítői díj és másik között. Ki fizeti a díjat, illetve hogyan néz ki egy lakáseladás ingatlanossal -úgy nagyjából-, mert azért vannak különbségek. 

 

A cikk végén pedig az sikerdíjam is megtalálod.

Az ingatlanközvetítő jutalék. Miért is fizetünk az ingatlanosnak vagy másnéven, ingatlanközvetítőnek?

Az ingatlanközvetítői díj, elterjedtebb nevén ingatlanközvetítői jutalék szóhasználat nem véletlenül vált közismert fogalommá. Az ingatlanosok legtöbbször, az elvállalt megbízást jutalékért vagy teljesítik. Ez azt jelenti, hogy az értékesíteni kívánt ingatlan értékesítési árának egy bizonyos százaléka az ingatlanközvetítő díja.

Ez a díj jellemezhető egy másik fogalommal is, ami pedig a sikerdíj. A jutalék lényegében egy sikerdíj, hiszen az ingatlanközvetítő (speciális esetektől eltekintve) csak akkor kap jutalékot, ha sikeresen teljesíti a megbízást, vagyis az általa közvetített vevő vásárolja meg az adott ingatlant, az ő közreműködésével.

Az említett “speciális esetekről” később még szó lesz.

Az ingatlanközvetítő jutalék: ki fizeti valójában

Erre a kérdésre több válasz is van. A leg elterjedtebb, amikor a tulajdonos megbízást ad az értékesítésre a közvetítőnek megbízási díj fejében. A ritkább eset, amikor úgynevezett keresési megbízást köt egy vevő az ingatlanossal, aki felkutatja neki a piacon lévő ingatlanok közül azt, amit végül megvásárol.

Az előbbi esetben az ingatlan tulajdonosa fizet, az utóbbiban az ingatlan vevője.

nappali

No de nézzük meg kicsit jobban, mi is a helyzet, ha nem csak summázva szeretnénk véleményt alkotni. Léteznek ugyanis olyan helyzetek, amikor az ingatlanos munkájának, kapcsolatrendszerének köszönhetően olyan vételáron születik megállapodás vevő és eladó között, ami az eladó elvárásain felül van. Tulajdonképpen az elvárásaihoz képest, még akkor is ha jutalékot fizet az ingatlanosnak, magasabb áron kel el egy ingatlan. Ekkor már tekinthetjük akár úgy is, hogy a vevő fizeti a jutalékot, hiszen ő fizet a lakásért annyival többet, hogy a tulajdonos vígan ki tudja gazdálkodni az álomára felett még a jutalékot is.

Ebben az esetben tényszerűen a tulajdonos fizet, de tulajdonképpen nem érzi, hogy neki pénzbe került a szolgáltatás, hiszen olyan összeget ad át a közvetítőnek, amivel a kezdetben nem számolt. Effektíve ajándék pénz.

Mikor fizetjük? Az ingatlanközvetítő díja, a kifizetés időpontja.

Nos ez évekkel ezelőtt még ez egy megosztó kérdés volt. Sokan nem értették miért kell az adásvételi szerződés megkötésével egyidőben kifizetni az ingatlanosnak a díjat, hiszen a teljes vételár kifizetésével egyidőben érezték reálisnak.

Úgy gondolták sokan az, hogy kaptak egy foglalót a vevőtől és aláírtak vele egy adásvételi szerződés ügyvéd előtt, még nem elég garancia arra, hogy be fog folyni a teljes vételár.

Az évek múlásával, a közvetítői munka ezen része is egyre közismertebbé vált, így elfogadottá vált. Mondhatjuk úgy is, hogy megszokták az emberek, de hozzá járult talán az is, hogy az adásvételi szerződésekbe vetett hit is jóval erősebb már.

No de nézzük csak, miért szeretik a közvetítők -miért szeretjük mi közvetítők- ha a szerződéskötésen kapott vagy átutalásra került foglalóból kerül kifizetésre a munkadíj?

Tudni kell, hogy a foglaló csakis adásvételi szerződés megkötése esetén kötelezi a feleket. Ez az adásvételi szerződés és a vele együtt megfizetett foglaló az egész adásvétel biztosítéka.

Az adásvételi szerződés a megállapodás feltételeit, a foglaló pedig a feltételek betartását hivatott biztosítani -ha nagyon summásan szeretném összefoglalni a helyzetet-.

Tehát, ha nekünk, mint eladónak, a kezünkben vagy egy adásvételi szerződés -ami a teljes ügylet vagyis a megállapodás minden részletét hivatott szabályozni-, amit foglalóval biztosított a vevő, biztos lehetek abban, hogy a vételár további része a leírtak szerint fog kifizetésre kerülni. Ellenkező esetben a vevő a szerződésben lefektetettek szerint szankcionálható.

Ergó, ha nekem van egy ilyen szerződésem nyugodtan kifizethetem a közvetítőt, hiszen minden le van előre tárgyalva, amit az ügyvéd le is írt a szerződésbe.

No de mi történik, ha a vevő mégsem fizet?

nappali

Nos ebben az esetben mérlegelni kell a szituációt, miért nem fizet, de ami a lényeg, ha a vevő hibájából hiúsul meg a teljes vételár kifizetése, akkor a vevő elveszíti az adott foglalót. A tulajdonosnál pedig ott marad a jutalékkal csökkentett foglaló.

Ingatlanközvetítő árak konkrétan 

Szó esett már arról, hogy az ingatlanközvetítői díj jutalék alapú (eltekintve az elenyésző mennyiségű fix díjas megállapodásoktól).

Most nézzük, milyen %-ok vannak a piacon.

Alapvetően három típusú megbízás létezik a piacon.

  • nyílt megbízások
  • kizárólagos megbízások
  • a kettő között félúton pedig az úgynevezett félkizárólagos vagy félig kizárólagos megbízások

Ez a három típus a legelterjedtebb. Nagy, országos hálózatoknál azonban létezhetnek (léteznek) más megbízások is, de én most a leggyakoribbakról írnék, hiszen jellemzően azokkal találkozhatsz. Az általam kínált csomagokról itt olvashatsz részletesen.

Ingatlanközvetítő árak:

Fontos és ide kívánkozik, hogy pontos számokat nem írnék, mert nem lehet. A jutalékok ugyanis egyénre szabhatóak is lehetnek.

nappali

Nos akkor próbáluk meg szétszálazni a jutalékokat.

Nyílt megbízások. 2,5% és 5% között mozognak.

Ezek olyan megbízások rendszerint, ahol a tulajdonos egyszerre több ingatlanközvetítőt is meg tud bízni az értékesítéssel és mellettük eladhatja ő is az ingatlant mindenféle anyagi kötelezettség nélkül. Olyan laza kötöttségekkel járó megbízás, ahol a tulajdonos sem kötelezi el magát eggyetlen ingatlanközvetítő mellett, de a közvetítő sem kötelezi el magát, hogy minden rendelkezésére álló erőforrást bevet, hogy az ingatlan eladásra kerüljön.

Kizárólagos megbízások. 1,5% és 4,5% között mozognak.

Ezek a megbízások, elköteleződést jelentenek mind a tulajdonos, mind a közvetítő részéről. A tulajdonos bizalmat szavaz egyetlen közvetítőnek, csak őt bízza meg az értékesítéssel. Még ő maga sem foglalkozik az üggyel. A közvetítő pedig elkötelezi magát, hogy minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy megtalálja a vevőt, minél hamarabb.

Félkizárólagos megbízások. 1,5% és 4,5% között mozognak.

Ezek a megbízások a kizárólagosra hajaznak egy nagy különbséggel. Amíg egy kizárólagos szerződés esetében a tulajdonos nem kíván belefolyni az értékesítésbe, a félkizárólagos típusú esetében ő is megpróbálkozik az ingatlan eladásával, párhuzamosan a közvetítővel.

A fentieket kiegészítve írnám még ide, hogy találni fogsz 1%-os ingatlanközvetítőt is. Az ő számuk már elég elenyésző.

Lehet úgy érzed most, hogy túl summásan írtam le milyen tulajdonságaik vannak a különböző megbízásoknak azon túl, mint amit leírtam és igazad is van. Nagyon röviden próbáltam meg összefoglalni, hiszen ebben a cikkben nem a megbízások jellemzőit, hanem a mértéküket írom le.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk -nagy általánosságban-, hogy az ingatlanközvetítői díj 1,5% és 5% között mozog. Miért ez a tág intervallum és miért nem írom le pontosan, cégenként? Egyrészt tapasztalatból tudom, hogy cégenként sem teljesen egységesek a jutalékok, másrészt nem szeretnék senki szószólója lenni jutalék ügyben.

Amivel azonban érdemes kalkulálni az pedig az, hogy minél jobban közelít egy megbízás a kizárólagosság felé, jó eséllyel annál alacsonyabb mértékű a jutalék százalékos értéke is.

És még egy kis adalék. Mert vannak kivételek.

Azt gondolná az ember, hogy egy kis cég alacsonyabb jutalékkal dolgozik, egy nagy hálózat pedig magasabbal. Ez részben igaz és részben nem. Ismerek olyan pici irodákat, ahol akkora az ingatlanközvetítői, mint egy nagy hálózatnál és tudok olyan hálózati jutalékot mondani, ami alacsonyabb egy kis iroda jutalékánál is.

Azt gondolom, ha idáig eljutottál az olvasásban, itt az ideje, hogy gratuláljak. Arra vágytál, hogy most végre konkrétumokat olvashatsz. Számokat feketén, fehéren és meg jól megkavartam itt a dolgokat. A helyzet az, hogy -és remélem sikerült erre rávilágítanom- nem lehet sztenderdekben gondolkodni. Nem igaz, hogy a nagy mindig drágább, a kicsi mindig olcsóbb.

Ha pedig kicsit komplexebben vizsgáljuk meg a témát, akkor felmerülhet az a kérdés is, melyik éri meg jobban? Egy olcsó szolgáltatás, ami nem valami jó, vagy egy kicsivel magasabb költségű, de kiszámíthatóbb, jobb eredményt produkáló?

enterior

Hogyan működik a lakás eladás ingatlanossal?

Ma egy magánszemély élete folyamán átlagosan összesen 2-3 ingatlan adásvételben vesz részt Magyarországon. Egy jobb ingatlanos ennyi ügyletet egy hónapon belül realizál. Ez összehasonlíthatatlan tapasztalatot eredményez, mind a piac szereplőinek, mind a folyamatok ismeretének tekintetében.

Jól jöhet neked ez a tapasztalat azért, amiért egy ünnepi ebéd elkészítésekor a legtöbben felhívjuk a nagyobb tapasztalattal bíró Anyut, vagy amiért megnézzük Gordon Ramsay hogyan csinálja a youtube-on az adott fogást. Vagyis a lehető legjobbat akarjuk kihozni a lehetőségeinkből és ehhez nálunk tapasztaltabbak segítségét kérjük.

Ha megengeded élnék egy szemtelen példával: jó ingatlanossal az ingatlan eladás olyan, mint Gordon Ramsay-vel főzni. Gordon főz, te végig nézed és a végén jól laksz. Bocs 🙂

Ezen túlmenően a jó ingatlanosok kiterjedt kapcsolatokkal rendelkeznek. Általunk, nem csak azokat érhetitek el, akik pont olyan ingatlant keresnek, mint a tiétek. Elérhetitek azokat a vevőket is, akik még nem tudják, hogy a ti lakásotokat keresik.

Sok kisebb ingatlanirodának van vevőköre, de ha igazán nagy vevőkörhöz szeretnétek eljuttatni a lakásotok, akkor a nagy hálózatokat mindenképp érdemes számításba venni.

Egy jó ingatlanos a tapasztalatának köszönhetően nagyban segítségetekre lehet az előrelátó tervezésben indulva onnan, hogy mennyi idő lesz értékesítés egészen odáig, hogyan érdemes tárgyalni az eladás feltételeiről az ajánlattevőkkel.

Mindezeken túl ott van az időfaktor is. Egy lakást eladni sok időt vehet igénybe, ezért sok ügyfelemtől hallottam már, hogy inkább időt tölt a munkájával és a családjával mint, hogy beleássa magát az ingatlanpiacba és az ingatlaneladásba. Szóval, ha te egy jó ingatlanközvetítőnek adsz megbízást, a időt fog neked megtakarítani, az idő pedig pénz -ha élhetek ezzel a közhellyel-.

Összegezve elmondhatjuk, hogy a ingatlanközvetítői díj 1,5% és 5% között mozog, ha százalékosan kell őket meghatározni. Jellemzően a díj mértéke a adott közvetítőnél csökken, ahogy közelít a megbízás típusa kizárólagos típusú megbízás felé.

Ha nagyértékű ingatlanról van szó, akkor további ingatlanközvetítői díj csökkenésre számíthatunk. Hogy mi számít nagyértékű ingatlannak az változó. Jellemzően a 300 milliós ár feletti ingatlanok.

Általában ha kisebb irodához fordulsz vagy egyéni közvetítőhöz, kaphatsz alacsonyabb jutalékot, de érdemes meggondolni, hogy vajon ugyan azt a szolgáltatást kapod alacsonyabb áron vagy esetleg valami mást? 

 

Ha érdekel én mennyiért vállalok eladó ingatlanra megbízást,

itt megtalálod három megbízásom részleteit és össze tudod őket hasonlítani egymással vagy más közvetítők ajánlataival. 

A sikerdíjam 2,5% és 4,5% között alakul, ami függ a választott megbízás típusától, illetve az ingatlan értékétől. Ha kérdésed lenne, vagy úgy érzed tudok valamiben segíteni ezzel kapcsolatban, keress bizalommal.

A legjobb áron szeretnéd eladni az ingatlanod? Szeretnéd, ha kiszámítható és tervezhető lenne a folyamat? Írj üzenetet! A lehető legrövidebb időn belül visszahívlak.

Ingyenes konzultáció

Minimál csomag

Kiemelt csomag

népszerű

Hűség csomag

Vízi Sándor ingatlanos

Összehasonlítás

Az űrlapot sikeresen elküldted.

Hamarosan jelentkezem.