1139 Budapest

Béke tér 10-11.

Lakásból családi házba:

LAKÁS ELADÁS ÉS VÉTEL EGYSZERRE: 21 KÉRDÉS ÉS A VÁLASZOK, AMIT TUDNOTOK KELL

Hogy a családi házra váltás nektek már véletlenül se legyen rémálom
Nem az a kérdés, hogy ingatlanotok megtalálható-e az online térben, hanem az, hogy eljut-e minden lehetséges érdeklődőhöz,
ingatlan eladás

Tartalomjegyzék

Mennyit ér most az ingatlan a piacon?

Nos ez az egyik legfontosabb kérdés mennyit is ér a lakás. Ha tudjátok mennyit ér az ingatlanotok, akkor máris tudjátok mennyiért kereshettek helyette másikat. Tudjátok, milyen áron érdemes meghirdetni, ha gyorsan vagy lassan akarjátok eladni. Tudjátok, mi az az ajánlat, amire a végén gondolkodás nélkül rábólinthattok, mert bizonyosan nem ár alatti.

A piaci árnak többféleképpen a végére járhattok és ha egyedül vágtok bele az ingatlan értékesítés folyamatába, a legjobb úgy tekinteni erre a pontra, mint az egész folyamat Achillesz-sarkára.

A piaci árnak többféleképpen a végére járhattok.

Kérhettek például hivatalos ingatlan értékbecslést. 

Ha tapasztalt értékbecslőt sikerül találnotok, akkor egy kisebb összeg fejében megoldhatjátok ezt a kérdést. A hivatalos értékbecslés díja 2024-ben 45.000 forint körül mozog egy átlagos budapesti ingatlan esetében. Érdemes viszont olyan értékbecslőt keresni, akinek egyrészt nagy információs adatbázishoz van hozzáférése (eladott ingatlanok adatait tartalmazó adatbázis), másrészt van tapasztalata. Egy ilyen értékbecslés 1-3 hónapig releváns (a piac dinamikájától függően), tehát ennyi ideig tudod érdemben felhasználni az árazáshoz.

Megpróbálkozhattok azzal, hogy saját magatok méritek fel a piacot. Megvizsgáljátok milyen, a saját ingatlanotokhoz hasonló ingatlanok vannak jelenleg a piacon és azokat milyen áron kínálják, majd a paramétereik súlyozását és átlagolását követően le kell számolnotok a területen lévő, aktuális piaci alku mértékét. Így viszonylag közelítve megkaphatjátok az eladandó ingatlanotok aktuális piaci árát. Ha elég körültekintően jártok el, valószínűleg nem lesztek messzire a valóságtól.

Ezt a módszert megpróbálhatjátok kiegészíteni a közelmúltban eladott környékbeli ingatlanok eladási árával, amiket szintén súlyozni kell. Fontos, hogy az eladási ár önmagában nem elég. Szükséges információ az állapot, az elhelyezkedés, tájolás, az eladás dátuma, stb. 

A leírtak alapján azért látszik, hogy a reális értékbecslés nem egy 10 perces munka, ráadásul sok ponton el lehet rontani. Ha nem vagy gyakorlott ingatlan eladó, érdemes szakember, akár értékbecslő, akár ingatlanszakértő segítségét kérni. Így nagyobb az esély, hogy nem áron alul, vagy csak hosszú idő után adsz túl az ingatlanon.

Hasznos lehet számodra, ha tudod, hogy nálam az ingatlanközvetítői díj, tartalmazza a piaci érték meghatározását!

Mennyi ideig tart az ingatlan eladás?

Ha kisgyerekkel költöztök a költözés ideális időpontját sok a gyerkőccel kapcsolatos kérdés is befolyásolja: például iskola és oviváltás, tudjátok-e valamelyik szünetre időzíteni a költözést, stb.  

Az ingatlan értékesítés, lakás eladás menete öt fontos tényező által befolyásolható. Vagyis ez az öt pont befolyásolja a legjobban, hogy a lakás eladás mennyi idő:

 • – mennyire jól sikerült meghatároznotok a lakás aktuális piaci árát?
 • – mekkora alkut tettetek az ingatlan hirdetési árába?
 • – milyen a jelenlegi piaci helyzet (keresleti? kínálati? pang?)?
 • – mennyire sikerült már az első pillanattól kezdve kívánatossá tenni a hirdetésekben az ingatlant?
 • mennyire keresett az ingatlanotok, amit el szeretnétek adni? Esetleg frissen felújított és egy tisztasági festést követően birtokba vehető vagy esztétikai és egyben gépészeti felújításra is szorul? Az előbbi ingatlan minden esetben keresettebb, mint az utóbbi, ami pedig erősen kihat az értékesítési időre.
 • + egy szempont:
 • – sikerül-e eljuttatni a lehető legtöbb érdekelthez az ingatlanról szóló ajánlatot

Először eladjak vagy vegyek ingatlant? Vagy egyszerre intézzem? Melyik élvezzen elsőbbséget?

Lakás eladás és vétel egyszerre történő intézése során gyakran felmerő kérdés:  vajon az ingatlan eladást vagy a vételt indítsam hamarabb? A megvásárlandó ingatlanom, vagy a legjobb vevőm felkutatására helyezzek előbb hangsúlyt? Az ingatlan eladás lépései közül, ez a kérdés is a dobogós helyen szerepel.

Ez az a kérdés, amire minden esetben az aktuális piaci viszonyok ismeretében lehet csak választ adni. Erős túlkínálati piacon, vagyis amikor sok az eladó lakás és kevés a vevő, mindenképpen az eladást célszerű először elindítani, hiszen egy ilyen piacon nehezebb eladni, mint vásárolni. Miután megoldottátok a nehezebb feladatot, tehát találtatok egy jó vevőt, akivel adásvételi szerződést kötöttetek, hozzá láthattok a dolog könnyebbik feléhez, vagyis az aktuális kínálat átválogatásához. Családi ház keresésekor azonban figyelembe kell venni, hogy egy ház vásárlásakor sokkal körültekintőbben kell eljárni, mint egy lakás vásárlásánál, hiszen itt lényegesen több műszaki szempontot kell figyelembe venni.

Fordított esetben, erős keresleti piacon, amikor jóval több a vevő, mint a piacon lévő eladó ingatlan sokkal fontosabb először megtalálnotok azt az ingatlant, ahová tovább szeretnétek költözni. Ha meg van, mi az, ahová optimálisan tovább tudtok költözni, hozzá láthattok a saját vevőtöket megkeresni.

Ebben a felállásban arra is kell figyelnetek, hogy rendelkezzetek a ház “lekötéséhez” szükséges foglalóval, ami általában az ingatlan adásvételi szerződésben szereplő vételárának 10%-a (plusz az ügyvédi költséggel).

Ha ezzel az összeggel nem rendelkeztek, vagy nem szeretnétek addig foglalózni, amíg nem találjátok meg vevőt a saját lakásotokra, döntő szerepet fog játszani a kiszámíthatóság, a tervezhetőség, az árazás és az időzítés.

Milyen ingatlan eladási fázisok vannak? Mikor mire kell figyelni? Mi után mi következik?

Ha lakásból költöztök családiházba, a következők szerint tudjátok felállítani a stratégiát.

Egy család életében a költözés oka, legtöbbször valamilyen élethelyzetből fakad, ami kihat a környezettel szemben támasztott igényeikre is. Például  nagyobb szobaszám kell, nagyobb lakóterület kell, több autónak kell parkolóhely, szeretnétek egy kertet a gyerekek miatt, szeretnétek közelebb költözni a szülőkhöz, hogy többet tudjanak segíteni, stb.

Először azt kell tehát felmérnetek, létezik-e a piacon olyan ingatlan, ami nagyjából eleget tesz a feltételeiteknek.

Következőnek annak kell utánajárnotok mennyit ér a jelenlegi ingatlanotok.

Ezután ki kell számolnotok, hogy az eladásból származó bevételhez mennyi hiányzik még. Ehhez le kell vonnotok az eladási árból a vásárlás és költözés összes költségét.

Ha megvan mekkora összegre van szükségetek ki kell deríteni, tudjátok-e ezt hitelből pótolni, vagyis megfeleltek-e az aktuális hitelfelvételi követelményeknek?

Persze létezik más megoldás is. Láttam már olyat is, hogy egy fiatal pár a banki hitel helyett inkább családon belül oldotta meg a hiányzó összeg pótlását.

Ha fenti kérdésekre megvannak a válaszaitok, a piaci helyzet függvényében és az „Először eladjak vagy először vegyek?” című, 3. pontban lévők figyelembe vételével hozzáláthattok a tervezéshez.

FONTOS: Szeretnék segíteni nektek a további folyamatok minél egyszerűbb kivitelezésében is azzal, hogy most itt leírom a legfontosabb dolgokat. Viszont ezen a ponton már kimondottan szövevényessé (mondhatnánk úgy is, hogy egyedivé) válik a dolog. Ha valóban személyre szabott tanácsokat szeretnétek, ami az aktuális helyzetetekre érvényes, akkor érdemes kipróbálnotok az ingyenes tanácsadást, ahol személyesen mérem fel a lakásotokat és az igényeiteket.

Milyen lakás papírok kellenek az ingatlan eladáshoz?

Ez a pont azért jó, mert egyszerre tudjátok használni ingatlan eladáskor és ingatlan vételkor is.
A lap alján van egy rövid történet ami pont ide vág. Tanulságos.

Tulajdoni lap

Ez az ingatlan „személyi igazolványa”. Nélküle nem kötnek az ügyvédek szerződést. Nagyon hasznos a szerződéskötés előtt jóval beszerezni, mert fontos információk lehetnek rajta.

Tulajdoni lap letöltés  itt.

Alaprajz

Valószínűleg ti is „jobbnak” találtok egy olyan ingatlan hirdetést, amiben van alaprajz. Ebből kiindulva érdemes a saját lakásotokat is ezzel hirdetni. Ezt sokan nem tartják fontosnak, még az ingatlanközvetítők között sem, éppen ezért ad annyival több értéket.

Társasházi alapító okirat

Ebben sok olyan információ van, ami hatással lehet egy adásvételre. Van olyan érdeklődő, aki ennek előzetes átnézése nélkül, nem is tesz ajánlatot.

Szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ)

Ez már kevesebbeket érdekel, de soha nem árt ha tudjuk hol találjuk.

Számlák, csekkek, elszámolások

Aki egy lakás fűtés költségét papírokkal is tudja igazolni, az mindig hitelesebbnek tűnik. Egy ingatlan adásvételnél pedig a hitelesség sokszor százezreket vagy milliókat jelenthet.

Aktuális tartozásról szóló igazolás (banki hitellel terhelt ingatlannál)

Erre legkésőbb az adásvételkor szükség van, de sok esetben egy ajánlattételhez is jó ha kéznél van.

Energetikai tanúsítvány

2012 január 1-je óta kötelező kellék az adásvételekhez az energetikai tanúsítvány HET-száma. Ezt energetikai tanúsítványt az eladónak kötelessége biztosítani. 10 évig érvényes dokumentum. Néha ajándékba adom ügyfeleimnek 😊 .

Energetikai tanúsítvány rendelés itt.

Haszonélvező hozzájáruló nyilatkozata

A haszonélvezettel terhelt ingatlan ugyanúgy forgalomképes, mint egy a nélküli ingatlan, de a tapasztalat az, hogy szinte senki nem akar ilyen joggal terhelt ingatlant vásárolni. Ha haszonélvezettel terhelt ingatlant szeretnétek eladni vagy venni, nem árt előre egyeztetni arról, hogy a haszonélvező le akar-e mondani a jogáról az adásvételkor. Erre előre biztosítékul szolgáló megoldások is vannak.

Gyámügyi hozzájárulással történő ingatlan értékesítés

Elég ritka, hogy ilyen esettel találkozik valaki, de ha mégis, célszerű előre a gyámhivatallal és ügyvéddel egyeztetni.

Mennyi időnket veszi el az lakás eladás? Azaz a lakás eladás menete:

Lakáseladás gyorsan…Ez elég relatív, de ha erre szeretnétek választ kapni, akkor akár már a folyamatok megtervezésétől egészen a birtokbaadásig számításba vehetitek a feladatokat. Ha nem veszitek igénybe szakember vagy szakemberek segítségét, akkor a Google keresője és/vagy a Facebook előtt fogtok nagyon sok időt eltölteni.
Nézzük mik a szükséges lépések.

1, Piackutatás (Lakás eladás menete: Nulladik pont)

A legtöbben először felmérik – a különböző ingatlan hirdetési portálok kínálata alapján- mennyiért tudnák megvásárolni álmaik családi házát. Második körben ingatlanukat próbálják meg beárazni, szintén a különböző hirdetési portálok, illetve ingatlanos cégek kínálata alapján.

Gyakran tapasztalom, hogy a vásárlási ár kalkulálásakor az alulárazás jellemző (a vágyott cél, olcsón hozzájutni valami alkalmi lehetőséghez), az eladási ár kalkulálásakor pedig a túlárazás (minél többet kapni) a leggyakoribb eset. Hozzávetőlegesen egyébként a vevők és eladók 90%-a esik bele ebbe a két hibába.

Nehéz pontosan meghatározni mennyi idejét veszi ez igénybe egy laikusnak, de egy körültekintő eladási ár meghatározás, ami sok keresgéléssel, elemezgetéssel, összehasonlítással, eladási információk beszerzésével jár, időigényes. Akár több nap is lehet.

2. Hirdetés (Lakás eladás menete: sokaknál ez a nulladik pont, reménykedem, hogy nálad nem)

Ha megtörtént a piackutatás, indulhat a hirdetés.

Ehhez minimálisan fotók és alaprajz kell, továbbá egy hirdetési szöveg, amit szívesen el is olvasnak. Minőségi képeket kb. 2-7 óra alatt lehet készíteni a lakás méretétől függően, ha valaki otthonosan mozog a fotózás és fénykép utómunkák világában.

Ha valakinek nincs ebben rutinja, ez akár több is lehet. Éppen ezért olyan sok az összecsapott hirdetés, ahol nincs alaprajz és a fényképek is előnytelenül mutatják be az ingatlant.

Mivel manapság az ingatlan eladás online térben veszi kezdetét, nagy szerep jut az ingatlan eladás oldalak adatbázisában és hirdetési felületein történő megjelenésnek. Hogy miért? Mert itt keresnek a vevők (leginkább).

Ez egyrészt kényelmes, hiszen otthon a karosszékből adhatunk fel hirdetést, viszon ennek köszönhetően nem csak mi (te és én), magunkra igényes emberek, de mások is ugyan ilyen kényelmesen teszik meg ugyan ezt, akik kevésbé figyelnek oda a külcsínre.

Szóval ha ügyes és leleményes vagy, igényes hirdetéssel jelentősen tudod javítani a sikeres ingatlan eladás esélyeit.

 1. Lakásbemutató

Ha elindultak a hirdetések, jönnek a telefonos és e-mail-es megkeresések és kérdések illetve, hogy mikor lehet megnézni élőben is az ingatlant.

Ha akarnám sem tudnám megszámolni hányszor hallottam már, hogy nagyon potenciális érdeklődő jön már ismét lakást nézni Sanyi. Vagy hogy: Sándor, most van egy nagyon komoly érdeklődőnk, vele fogunk megállapodni, kérlek most ne ajánld az ingatlanunkat másnak.
Majd jött a hidegzuhany.

Az érdeklődők „szűrése” sokszor az ingatlanosokat is próbára teszi, egy laikust pedig pláne.

Amennyiben nincs tapasztalatotok abban, hogy bizonyos élethelyzetekben milyen kommunikációs fordulatokat használnak az emberek leggyakrabban, ha nincs gyakorlatotok abban, hogyan lehet kiszűrni a valós és komoly érdeklődőket, akkor az eladásnak ez a része lehet az egyik legfárasztóbb és legidőrablóbb. Ezzel akár 5-ször, 10-szer több időt fogtok eltölteni, mint amennyi szükséges lenne.

Egy példa:

Nemrég értékesítettem egy lakást, amit a tulajdonos is hirdetett és lelkesen mutatott mindenkinek. Végül irányár felett sikerült eladnom a lakást, ellenben a tulajnak temérdek ideje ment el arra, hogy megpróbáljon összehozni egy adásvételt.

Hozzávetőleg 20 ügyfélnek tartott ingatlanbemutatást, ami számokban így néz ki:

Az odautat 15 perccel, a haza utat 15 perccel, a lakásmutatást 20 perccel számoljuk, a 20 érdeklődőt figyelembe véve (nem számolva a telefonos egyeztetéseket) ez 16,7 órája bánta. Mindez heteken keresztül szabdalta szét a délutánjait és a hétvégéjét.

Ráadásul, én úgy tudom, tovább tartott neki az utazás és tovább tartott az is, amíg egy érdeklődő megnézte a lakást.

A lényeghez visszakanyarodva, a teljesen random érkező hívásokkal és a lakásmegtekintésekkel nehéz előre kalkulálni, mikor és mennyi időtöket fogja igénybe venni ez a szakasz. Egy biztos, hogy sok.

 1.  Az ajánlat (Lakás eladás menete: ez még nem a vége, vigyázz)

Ez után jön az ajánlat vagy szerencsésebb esetben az ajánlatok. Ez már egy örömteli(bb) és gyorsabb időszak is lehet, viszont mindenképpen izgalommal teli.

Van, aki nem tud rendesen aludni ilyenkor, hiszen rengeteg kétsége merül fel alku közben. Vajon nem ijeszti-e meg a vevőt, ha túl keményen alkudozik? Vajon nem túl engedékeny és nem fog százezreket vagy milliókat bukni emiatt? Vajon minden fontos dolgot megbeszéltek a vevővel? Vajon ő most tényleg egy vevő, vagy csak hiteget?

 1. Adásvétel

Ha megvan a megállapodás, jöhet az ingatlan adásvétel. Ha van ügyvéd ismerősötök vagy egy jó ingatlanosotok, aki tudja és képviseli is az érdekeiteket, nyugodtak lehettek, hiszen nem egyedül kell egyeztetnetek a szerződésről. Ha nincs és egyedül próbáljátok megoldani, akkor van rá esély, hogy ez is egy gondokkal terheltebb és időégető időszak lesz.

Ha az eladás mellett szinkronban még a vétellel is egyedül foglalkoztok, akkor a történetetek végére jó eséllyel annyit fogtok tanulni az emberekről, magáról az adásvételről, a megbízhatatlan ingatlanosokról, a makacs tulajdonosokról, a furábbnál furább lakásnézőkről, hogy évekig lesz mit mesélnetek, családi és baráti összejöveteleken.

Persze vannak, akik szeretnek izgalmasan élni 😊.

Hogyan működik a folyamat, ha közben én még házat keresek?

Erre a kérdésre megtaláljátok a válasz az 3 pontban. „Először eladjak vagy először vegyek házat?”

Honnan tudom, hogy ki a komoly és ki a komolytalan vevő?

Ennek a kérdésnek az aktuális megválaszolására vagyok én (vagy akit megbíztok az ingatlanotok értékesítésével) köznyelven ingatlanközvetítő cégek.

Varázsgömböm persze nekem sincs és nem látok bele az emberek fejébe, de 16 év ingalanközvetítői tapasztalat mindenképp előny a legtöbb vevő feltérképezésében.

Mi a jobb, ha KP-s vagy hiteles a vevő?

Általánosságban, eladói szemszögből nézve mindegy, ha onnan nézzük, melyik vevővel mennyi a papírmunka.

Különbség a kifizetési határidőkben lehet.

A készpénzes vevők általában gyorsabban tudják mobilizálni a vételárat, illetve esetükben nem kell attól tartani, hogy adásvétel után nem tudják kifizetni a lakást (a hiteles vevőkkel ellentétben).

Viszont van egy fontos szempont. Az a vevő, aki eladott lakásból finanszírozná a lakásotok vételárát, még nem feltétlenül tekinthető készpénzesnek. Hiszen, ha az ő vevője hitelt vesz igénybe és ezt a hitelt még nem folyósította a bank, akkor lényegében ő még nem rendelkezik a lakása eladási árának teljes összegével.

A hitel pedig bizonyos esetekben jelenthet kockázatot.

Lakáseladás jelzáloggal terhelten. Hogy működik a lakás eladás hitellel terhelt ingataln esetéban? Vannak extra teendők?

A hitellel terhelt lakásokhoz már jórészt hozzá szokott a piac.

Kevesen vannak, akik emiatt vetnek el egy jó vételt. Hátrányotok tehát ebből kis eséllyel származhat.

Eladáskor ilyen esetben egyetlen extra teendő van: be kell szerezni az aktuális banki tartozásról szóló igazolást.

Ha esetleg részletesebben szeretnél erről olvasni, fogok róla blogolni. Látogass vissza később, vagy nézz körül most. Már lehet, hogy megírtam.

Ingatlan eladás adózás 2024. Hogyan adózzunk ingatlan eladás után? Ingatlan eladás, lakás eladás költségei.

Eladott ingatlanod/ingatlanotok után a szerzést követő ötödik évtől nem kell adót fizetnetek, addig pedig a következők szerint.

Az adóalap az eladási ár és a korábbi vételár különbözetének a lentiek szerinti százalékos aránya:

 • szerzés éve: 100% (ez az az év, amikor adásvételi szerződést -nem előszerződést- kötöttél/kötöttetek az ingatlanra)
 • első év: 100%
 • második év: 90%
 • harmadik év: 60%
 • negyedik év: 30%
 • ötödik év: 0%

Az ilyen módon kiszámított adó alapotok tovább csökkenthető, ha a szerzést követően az adóhatóság szerint is elszámolható értéknövelő beruházást eszközöltetek (például felújítottátok a fürdőszobát) és azokat számlákkal tudjátok igazolni.

Fontos, hogy ingatlan eladásakor a számlával igazolható ingatlanközvetítői költséget is el tudjátok számolni. További, a lakás eladás költségei témakörébe sorolható cikket a blogomon olvashatsz hamarosan (vagy talán már most is). Mint például a lakás eladás és vétel összefüggő költségei, összegszerű példával.

Örökölt ingatlan eladása 5 éven belül -informatív blog cikk a témában-.

Jár adóvisszatérítés a gyerekek után az adónál?

Ingatlan értékesítésekor a gyermekek után sajnos nem vehető igénybe kedvezmény a jelenleg hatályos jogszabályok alapján.

Viszont, ha olyan ingatlanban laktok, amire esetleg már igényeltetek állami támogatást és a beköltözést követően további egy vagy két gyermeketek születik, akkor az ingatlanra felvett hitelből kedvezményt írhattok jóvá.

Az ilyen kedvezményekben egy jó hiteles sokat tud segíteni.

Mit csináljak a bútorokkal a lakásomban?

Ha nem szeretnétek a megunt bútoraitokat az új családi házadba tovább vinni, kézenfekvő megoldás a lakást bútorzattal kínálni.

Ennek akkor van leginkább vonzereje a vevők szemében, ha nem kimondottan látszik a bútoraitokon, hogy használtátok. Ha ti is inkább azért nem vinnétek őket magatokkal, mert már nem csak unjátok, hanem már jócskán el is használtátok, akkor érdemesebb azzal kalkulálnotok, hogy felteszitek majd őket a Vaterára, családon belül elajándékozzátok vagy leselejtezitek.

Fontos, amennyiben ott tudjátok hagyni a jó állapotú, szép bútoraitokat, az lehet érték és egyben árfelhajtó tényező bizonyos vevők szemében.

Hol vegyek fel hitelt?

Általában a legjobb döntés, felvenni a kapcsolatot egy bankfüggetlen hiteltanácsadóval. Ilyen kolléganőm nekem is van. Számos adásvételnél volt nélkülözhetetlen, sőt „életmentő” a segítsége. Nagy jelentősége van a munkájának, megéri beszélgetni vele.

Mi éri meg jobban? Közvetítővel vagy magam eladni? (Lakás eladás menete: akár ez is lehetne a nulladik pont, de ha az már úgyis volt már, akkor legyen ez a -1.)

Általánosságban nehéz választ adni erre a kérdésre. Közvetítőként a legszívesebben azt mondanám, hogy természetesen közvetítővel éri meg jobban. Viszont rögtön adja magát néhány fontos kérdés:

 • melyik ingatlanközvetítő budapest közvetítői közül?
 • melyik ingatlanközvetítő irodák budapest ingatlan irodái közül?
 • egyáltalán melyik a legjobb ingatlanközvetítő, aki az otthon-, lakás eladás témakörének valóban szakértője
 •  

Nos, hogy mi éri meg jobban, az azon múlik, hogy milyen közvetítőt választotok. Egy tapasztalatlan, megbízhatatlan ingatlanos csak hátráltatni fog. Egy korrekt, tapasztalt ezzel szemben fényévekkel repíthet előre a céljaitok felé.

Az is kérdés, hogy mennyit ér az időtök. A korábbiakból látszik, hogy az ingatlan eladás nem kevés idő, így ha abból nektek alapból kevés van vagy szívesebben töltenétek mással, akkor érdemes ingatlanossal dolgozni , hiszen az ingatlanközvetítő feladata a fentiek levezénylése és hogy időt takarítson meg nektek.

Harmadrészt fontos, ti milyen beállítottságúak vagytok, mennyire bírjátok a stresszt. Tény, hogy eleinte a legtöbben úgy érzik, hogy nincs szükségük ingatlanosra. Ezek között az emberek között azonban sokan vannak, akik végül mégis ingatlanos segítségével adják el a lakásukat. A kezdeti bizakodó hozzáállásukat kikezdi a sok nehézség, ami az értékesítés során adódhat. A végén úgy érzik, a sikeres lakás eladás egyre távolabb kerül, sőt szinte lehetetlen. Így lesz az ingatlan értékesítés szépen lassan nyűg.

Sokan kerestek már meg ilyen kétségek között.

Miért jó nekem az ingatlanközvetítő? (Mit csinál egy ingatlanközvetítő?)

Ma egy magánszemély élete folyamán átlagosan összesen 2-3 ingatlan adásvételben vesz részt Magyarországon. Egy jobb ingatlanos ennyi ügyletet egy hónapon belül realizál. Ez összehasonlíthatatlan tapasztalatot eredményez, mind a piac szereplőinek, mind a folyamatok ismeretének tekintetében.

Jól jöhet neked ez a tapasztalat azért, amiért egy ünnepi ebéd elkészítésekor a legtöbben felhívjuk a nagyobb talapasztalattal bíró Anyut, vagy amiért megnézzük Gordon Ramsey hogyan csinálja a youtube-on az adott fogást. Vagyis a lehető legjobbat akarjuk kihozni a lehetőségeinkből és ehhez nálunk tapasztaltabbak segítségét kérjük.

Ha megengeded élnék egy szemtelen példával: jó ingatlanossal az ingatlan eladás olyan, mint Gordon Ramsey-vel főzni. Gordon főz, te végig nézed és a végén jól laksz. Bocs 🙂

Ezen túlmenően a jó ingatlanosok kiterjedt kapcsolatokkal rendelkeznek. Általunk, nem csak azokat érhetitek el, akik pont olyan ingatlant keresnek, mint a tiétek. Elérhetitek azokat a vevőket is, akik még nem tudják, hogy a ti lakásotokat keresik.

Sok kisebb ingatlanirodának van vevőköre, de ha igazán nagy vevőkörhöz szeretnétek eljuttatni a lakásotok, akkor a nagy hálózatokat mindenképp érdemes számításba venni.

Egy jó ingatlanos a tapasztalatának köszönhetően nagyban segítségetekre lehet az előrelátó tervezésben indulva onnan, hogy mennyi idő lesz értékesítés egészen odáig, hogyan érdemes tárgyalni az eladás feltételeiről az ajánlattevőkkel.

Talán hasznos lehet itt megemlíteni, hogy az értékesítés egy külön szakma az ingatlan értékesítés pedig ennek egy ága. Ha valaki értékesítőként dolgozik, nem minden esetben jelenti azt, hogy ingatlant is tud jól eladni.

Számos ügyfelem volt, aki értékesítőként dolgozott valahol, mégis szükségét érezte annak, hogy megbízzon lakása eladásával.

Mindezeken túl ott van az időfaktor is. Egy lakást eladni sok időt vehet igénybe, ezért sok ügyfelemtől hallottam már, hogy inkább időt tölt a munkájával és a családjával mint, hogy beleássa magát az ingatlanpiacba és az ingatlaneladásba.

Nyilvánvalóan ingatlanközvetítővel az ingatlan eladá jutalék fejében történik. Az ingatlanközvetítő árak, vagyis az ingatlan közvetítő díja széles skálán mozog. Kezdve az 1% bruttó díjtól egészen az 5% + áfa árig, ami sokaknak adhat okot a méltatlankodásra, hiszin hogyan kerülhet ugyanaz a szolgáltatás ötször annyiba? Az 1%-os közvetítő mozog a realitás talajánk a többiek pedig egyszer, kétszer, ötször mohóbbak? Egyáltalán, egy lakás vagy ház eladása ingatlanközvetítő (2022-ben) megbízása esetén kerülhet ténylegesen 5% + áfába? Az én díjamról, nálam tudsz érdeklődni.

Írhatsz üzenetet, vagy felhívhatsz.

Itt bővebben olvashatsz a témában.

Miért vagy jó nekem te?

Az évek alatt számtalan ügyféllel találkoztam és azt tudnám mondani, mindenkinek vannak sajátos igényei, ami miatt igénybe vette a szolgáltatásom, de néhány közös pontot felfedeztem.

 1. Szerették volna belátható időn belül, tervezhetően, kiszámíthatóan megoldani a lakásuk eladását, összehangolva a vétellel.
 2. Szerettek volna biztosak lenni abban, hogy nem adják el áron alul az ingatlanukat.
 3. Szerették volna olyan értékesítőre bízni értéküket, akiben megbízhatnak.
 4. Szerették volna, ha olyan értékesítőt bíznak meg, aki a lehető legtöbb lakáskeresőt eléri, hogy minél magasabb eladási árat írhassanak az adásvételi szerződésükbe.

Ebben a 4 pontban biztosan tudok neked segíteni.

Ha érdekel mit mondtak rólam mások és még eddig nem olvastad volna, kattints erre a gombra!

Milyen garanciákat vállalsz?

Mindig elérhető vagyok: egy ingatlanost azért (is) bíznak meg, mert a tulajdonos nem szeretné a telefont felkapkodni, vagy nincs erre lehetősége. Ez azt jelenti, hogy én azt vállalom, hogy helyetted vagyok elérhető az érdeklődőknek, amit felelősséggel el is látok. Persze ha nekik elérhető vagyok, akkor neked még inkább.

14 napos felmondási lehetőség: a velem kötött megbízások a megkötés napjától számított 14 napon belül felmondhatók, minden kötelezettség nélkül. Ez évek óta így van, de példa még nem volt rá. Jó ha tudod, mások nem biztosítják ezt a lehetőséget.

17 év tapasztalata: Ez arra garancia, hogy jóval nagyobb a tapasztalatom abban, hogyan lehet egy ingatlant eladni bármilyen piacon, mint annak, aki nem hivatásszerűen csinálja ezt. Egy átlagos magyar átlagosan életében 3 ingatlanügyletben vesz részt. Én tavaly havonta adtam el három ingatlant.

Hogyan működik az ingatlanközvetítős közös munka? Nekem milyen feladataim lesznek? (avagy, lakás eladás ingatlanossal)

A professzionális ingatlanközvetítés lényege, hogy a tulajdonos helyzetére és személyére szabott legyen.

Ez, mivel minden lakásnak más tulajdonosa van, minden lakás esetében más. Számomra a lényeg, hogy számotokra az eladás és vele esetlegesen egybekötött vétel tervezhető, kiszámítható legyen és azt érezzétek a folyamat közben, hogy a megfelelő embert bíztátok meg a munkával, aki eléri, hogy a legjobban járjatok.

Ha például nem akartok semmivel sem foglalkozni, akkor megoldom, hogy semmi feladatotok ne legyen. Ez a személyre szabott szolgáltatás lényege.

Hogy működik a fizetés?

A munkám sikerdíjas szolgáltatás. Ez azt jelenti nektek, hogy akkor kell fizetnetek a szolgáltatásomért, amikor teljesül, vagyis megtaláltam nektek a legjobb vevőt és ti adásvételi szerződést írtok alá vele ügyvéd előtt. Ha nincs vevő, nincs költségetek.

Egyben ez azt is jelenti számotokra, hogy amennyiben ettől eltérő, számotokra kedvezőtlenebb feltételekkel kaptok más ingatlanközvetítőktől ajánlatot, azt érdemes jól átgondolnotok.

Drága-e az ingatlanközvetítő?

Ezt a kérdés hallottam már így is: dárga-e az ingatlanközvetítő hirdetés?

Az ingatlaneladást, ha valaki jól csinálja, akár milliót vagy milliókat is lehet nyerni (a lakás értékétől függően).

Engedj meg egy példát nekem. Például érdemes belegondolni abba, hogy vajon a neves gyorsétteremláncoknak tényleg annyiba kerül egy pohár kávét előállítani, mint amennyiért mi meg tudunk venni a boltban negyed kiló őrölt kévét? Tényleg annyival finomabb, amit ők készítenek? Vagy csak jó a körítés?

Ha egy ingatlan eladásánál jó a körítés, vajon szerintetek el lehet adni többért?

Ha egy ingatlanközvetítő többért eladja az ingatlanod, mint amennyiért te el tudod adni, az drága?

Zárás

Ebből is látszik talán, hogy a lakás eladás és vétel egyszerre temérdek időt vesz el. Nem is beszélve a stresszről, ami sok esetben garantált.

Ha úgy döntötök rám bízzátok az eladás dandárját akkor, egyrészt lesz még millió kérdésetek, ez tapasztalat. Ezekre mindre megbízható választ kaptok. Másrészt én leszek a személyes jobbkezetek az eladás ötletétől egészen a kulcsod átadásáig. Ami sok-sok gondtól, stressztől és álmatlan éjszakától szabadít meg.

Csak annyi a dolgotok, hogy beindítsátok a folyamatot egy ingyenes konzultációs időpontfoglalással.

Egyben ez azt is jelenti számotokra, hogy amennyiben ettől eltérő, számotokra kedvezőtlenebb feltételekkel kaptok más ingatlanközvetítőktől ajánlatot, azt érdemes jól átgondolnotok.

Ingatlan eladás a legjobb áron
18ÉV INGATLANOS TAPASZTALAT

érdekel egy ingyenes konzultáció?

Érdekel, hogy:

eladott lakások

referenciák

 • Csata utca

  Profi fotó, profi videó. Irányáron történő eladás.

  Visszatérő ügyfelem szerette volna ingatlanában álló tőkéjét mobilizálni úgy, hogy neki a lehető legkevesebbet kelljen foglalkozni az eladással és az ügymenettel. 

  Csata utca
 • Zsinór utca

  Profi fotó, profi videó, az előre megadott piaci áron történő ingatlan eladás.

  Fiatal pár váltott lakásról családiházra. A vételár jelentős részét az eladadott lakás fedezte. Fontos volt a kapott vételár és annak ütemezése, valamint a kiszámíthatóság. 

  Zsinór utca
 • Röppentyű utca

  Profi fotó, profi videó.

  Egyedülálló anyuka szeretett volna két lányával családiházra váltani. Kiemelten fontos szempont volt a kiszámíthatóság, a határidő és a kapott vételár valamint annak ütemezése. A vételár nagy részét az eladott lakás vételára fedezte.

  Röppentyű utca
 • Fiastyúk utca

  Teljes 3D lakberendezési- és látványterv, profi fotó, profi videó, teljeskörű ügyintézés.

  Szegeden élő nyugdíjas erdész örökölt, budapesti lakását kellett szabott áron, határidőre eladni, teljes ügyintézés mellett, hogy a vételárból gyermekei lakásvásárlását tudja támogatni.
  Az ingatlan felújítandó állapotú volt, ezért profi 3D látványtervek készültek hozzá, amik meg is hozták az eredményt.

  Fiastyúk utca
 • Jász utca

  Profi fotó, profi videó.

  Szép tágas, nagyteraszos, kétszobás lakásból szeretett volna átköltözni a tulajdonos egy szobával nagyobb lakásba.

  Jász utca
 • Béke tér

  Visszatérő ügyfelem szerette volna eladni kétszobás lakását egy épülő társasházban, hogy le tudjon kötni egy nagyobb lakást egy a kerületben induló építkezésben.

  Béke tér
 • Jász utca

  Régi, kedves, visszatérő ügyfelem penthouse lakását kellett rövid határidővel értékesíteni a hozzá tartozó beállókkal és tárolóval, hiszen megtalálta álmai családiházát, amit szeretett volna mihamarabb megvásárolni.

  Jász utca
 • Kis Gömb utca

  Fiatal pár szerette volna kétszobás lakását kiszámítható módon eladni, hogy a már lekötött, épülő házban lévő lakásukat határidő előtt kifizethesse és oda át is költözhessen pici babájával. 1 hónapig próbálkozott egyedül, ezután több ingatlanközvetítőt is meghallgatva, megbízást kaptam az ingatlan értékesítésére. Azóta már tovább is ajánlottak ismerősüknek.

  Kis Gömb utca
 • Szent László út

  Profi fotó, profi videó, teljeskörű ügyintézés.

  Miskolcon élő fogorvos házaspár üresen álló budapesti lakásának eladására keresett olyan budapesti közvetítőt, akire rábízhatja a teljes ügymenetet biztonsággal. Több ingatlanközvetítőt is meghallgattak, mielőtt megbízást kötöttünk.

  Szent László út
 • Petneházy utca

  Frissen megüresedett irodahelyiséget kellett értékesíteni a homeoffice térnyerésének kezdetén.

  Petneházy utca
 • Klapka utca

  3D látványterv.

  Teljesen üresen álló penthose lakást kellett eladni. Az érdeklődők számának növelésében nagy szerepe volt az elkészített profi 3D látványterveknek.

  Klapka utca

  A tanácsadás teljesen ingyenes, de csak komoly eladási szándékkal érdemes jelentkezni, mert akkor tudod a legtöbbet kihozni a lehetőségből 🙂

  Megbeszéljük a lakás legfontosabb paramétereit, hogy előre fel tudjak készülni a személyes találkozóra és a lehető legpontosabb válaszokat adhassam a kérdéseidre. Ezután időpontot egyeztetünk a találkozóra.

  A személyes találkozón megbeszéljük, milyen elképzeléseid vannak, milyen céljaid vannak. Felmérem az ingatlant. 

  Megbecsülöm neked az ingatlan várható eladási árát. Megbeszéljük milyen induló árra, hogyan reagál a piac. Meddig tart egy eladás, illetve milyen árakon, milyen esélyeid vannak.

  Minden kérdésedre személyre szabott és bullshit mentes választ kapsz.

  Amennyiben mellettem és az általam használt eszközök mellett döntesz, javaslatot teszek neked egy optimális árra és marketing stratégiára, annak érdekében, hogy az ingatlan ajánlatod minél hamarabb eljuthasson a lehető legtöbb érdeklődőhöz.

  Ha megfontoltad és elfogadod az ajánlatom, vagy találunk olyan megoldást, ami számodra is megfelelő (egyébként mindenre van megoldás) és én is úgy érzem meg tudom szakmailag támogatni a elképzelésed, elkezdem a munkát.

  ÉLJ A LEHETŐSÉGGEL

  FOGLALJ IDŐPONTOT AZ INGYENES TANÁCSADÁSRA

  Összehasonlítás

  Az űrlapot sikeresen elküldted.

  Hamarosan jelentkezem.