1139 Budapest

Béke tér 10-11.

INGATLAN ELADÁSNÁL, MELYIK INGATLANKÖZVETÍTŐT VÁLASSZAM?

Ingatlanközvetítővel  vagy nélküle?

Ma egy magánszemély élete folyamán átlagosan összesen 2-3 ingatlan adásvételben vesz részt Magyarországon. Egy jobb ingatlanos ennyi ügyletet egy hónapon belül realizál, ami összehasonlíthatatlan tapasztalatot eredményez, mind a piac szereplőinek, mind a folyamatok ismeretének tekintetében.

Miért jöhet jól egy tapasztalt ingatlanközvetítő?

Nos azért, amiért egy ünnepi ebéd elkészítésekor sokan felhívunk valakit (például: a nagyobb tapasztattal bíró Anyát, Nagymamát), vagy amiért megnézzük Gordon Ramsey hogyan csinálja a youtube-on az adott fogást. A lehető legjobbat akarjuk kihozni a lehetőségeinkből és ezért nálunk tapasztaltabbakhoz fordulunk segítségért.

Ha megengeded, itt rögtön élnék is egy szemtelen példával: jó ingatlanközvetítővel az ingatlan eladás olyan, mint Gordon Ramsey-vel főzni. Ő főz, te végig nézheted és a végén jól laksz. Bocs 🙂

Számos ügyfelem volt, aki értékesítőként dolgozott valahol, mégis szükségét érezte annak, hogy megbízzon lakása eladásával. Úgy gondolta, ha a saját területén ő is nehezen boldogulna az évek alatt megszerzett tapasztalata nélkül, az ingatlanos tapasztalata is sokat nyom a lattba a saját területén.

Mindezeken túl természetesen ott van az időfaktor is. Egy lakást eladni sok időt vehet igénybe. Talán ezért hallottam sok ügyfelemtől, hogy inkább időt tölt a munkájával és a családjával, minthogy beleássa magát az ingatlanpiac rejtelmeibe.

Megéri az árát az ingatlanközvetítő?

Fontos kérdés, hogy mennyit ér az időd. Ha szeretnél tervezhető és kiszámítható ingatlan eladást, arra fel kell készülni. Piackutatást kell végezni az ingatlan beárazásához. Fel kell készülni előre, mikor milyen papírokra, adatokra lesz vagy lehet szükség, csakhogy a legalapvetőbb dolgokat említsem. Erre vagy az elején rászánod az időt, vagy pénzt veszíthetsz, mert későbbre hagyod. 

Időbe telik az érdeklődők tájékoztatása, a folyamatos lakásmutatás és idő lesz az is, amíg a tehetséges lakásturistákat minden részletre kiterjedően tájékoztatod a lakás összes paraméteréről (mert bizony előfordul, hogy azokra áldozod a legtöbb időt, akikre nem is szabadna). Itt részletesebben is olvashatsz arról mennyi idő az ingatlan eladás és ha neked kevés van vagy szívesebben töltenéd mással, akkor szerintem érdemes megfontolnod egy ingatlanközvetítő segítő munkáját, hiszen a feladata többek között a fentiek levezénylése, amivel időt takarít meg neked.

Nem elhanyagolható szempont az sem, milyen habitusú vagy. Mennyire vagy extrovertált, vagy épp ennek az ellenkezője. Előbbi esetben az is könnyen lehet, hogy élvezni fogod a nagy jövés-menést, hogy szóval tarthatod az érdeklődőket, mesélhetsz nekik az ingatlan történetéről. Utóbbi esetben az is lehet, hogy inkább limitálnád a bámészkodók számát és minimalizálnád a jövés-menést.

Tény, hogy eleinte a legtöbben úgy érzik, nincs szükségük ingatlanosra. Közülük azonban sokan vannak, akik végül mégis ingatlanközvetítő segítségével adják el a lakásukat. A kezdeti bizakodó hozzáállásukat kikezdik a nehézségek, amik az értékesítés során adódnak. Egy idő után pedig úgy érzik, a sikeres lakás eladás egyre távolabb kerül, sőt szinte elérhetetlen. Az ingatlan értékesítés pedig szépen lassan nyűg lesz. 

Nos ez volt a kérdés emberi oldala.

Van azonban egy anyagi oldala is a közvetítésnek. Mégpedig, hogy megéri -e jutalékot fizetni. Vagy jobban megéri leszámolni a jutalék összegét, annyival kevesebbért hirdetni és úgy eladni?

Nos rövid leszek :). Ha ez ilyen egyszerűen működne, a legtöbben így csinálnák. Ugyanis az eladás nem csak az ár kérdése egyedül. Ha csak az számítana, akkor az internet tele lenne ilyen hirdetésekkel: 49MFT vételáron eladnám 3 emeleti kétszobás lakásom a Limanova térnél. Hiszen, ha valóban csak az ár számít, akkor elegendő lenne csak ennyit írni egy hirdetésben.

Néhány példa, ami számít még pl. a lakóingatlanoknál (a teljesség leghalványabb igénye nélkül): 

– az ingatlan beosztása

– hová néznek az ablakok?

– hová néz az erkély?

– van -e erkély?

– mekkora az erkély?

– mikor volt felújítás?

– mi lett felújítva? 

– DIY felújítás történt, vagy szakember csinálta?

– milyen állapotú a ház?

– milyen állapotú a lépcsőház?

– ki lakik a szomszédban

– stb.

kiemelt

Melyik a legjobb ingatlanközvetítő?

Szerintem ez a kérdés két szempont szerint értékelhető. Szubjektív és objektív. Mellékszálként ide írnám, hogy a magánéleben, amikor azt gondoljuk objektív szempontok szerint értékelünk valamit, akkor is rendszerint szubjektív a véleményünk, mert a legtöbb döntésünk érzelmi alapokon nyugszik, az érzelmeink pedig nem objektívek. 🙂

Szóval, ha objektívak szeretnénk lenni a legjobb ingatlanközvetítő kérdéskörében, akkor az összes ingatlanost meg kell vizsgálnunk ugyanazon szempontrendszer szerint, ráadásul az egyes szempontokat súlyozva. Nem vagyok biztos benne, hogy van olyan, aki szerint ez lehetséges.

Akkor mégis mi alapján döntsem el, számomra melyik a legjobb ingatlanközvetítő?

  1. Először is fontos személyesen találkozni azzal, akit meg szeretnénk bízni. Egy ilyen találkozón el tudjuk dönteni, vajon, ha mi lennénk a vevő, mi vennénk-e ingatlant az illető ingatlanostól.
  2. A külső benyomást követően egy személyes találkozó jó alkalom arra is, hogy felmérjük a szakmai kvalitásokat illetve megismerjük az emberi értékeket is (pontosság, szabatosság, kommunikáció, megjelenés, jellembeli értékek)
  3. Referenciák. Igyekezzünk referenciákat kérni.
  4. Tapasztalat. Mióta dolgozik a szakmában? Ez is lehet egyfajta referencia, de azt hiszem ezt nem kell részletezni.
  5. Sokan nagy hangsúlyt helyeznek a terület ismeretre. Nos nem hátrány, sőt kifejezetten előnyös, ha valaki specializálódik egy adott városrészre vagy kerületre, de ez nem jelenti egyben azt, hogy máshol, ahol nincs ilyen mély területismerete, ne lenne eredményes. Tehát ez a pont számít is és nem is 🙂  .
  6. Vevőkör. Nos, egy ingatlanosnak minél nagyobb vevői körhöz van hozzáférése annál jobb. Ingatlan eladni ugyanis vevőnek lehet 🙂 .

Mi alapján nem érdemes dönteni? Ami alapján nem érdemes ingatlanost választani.

Ez a tényező az ár (mondhatnám úgy is, hogy a jutalék). Az ár, önmagában nem elég információ arról, ki milyen szolgált nyújt neked. Az ár és a cserébe nyújtott szolgáltatás együtt, illetve annak minősége viszont már információ. Ami pedig szintén ide kívánkozik: az, ha valaki több jutalékot kér, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb munkát végez és az, ha valaki kevesebbet kér, nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszabb munkát végez.

Mint ahogy igaz az is, hogy a nap végén a “drágább” ingatlanos nem biztos, hogy többe kerül, mint egy “olcsóbb” ingatlanos.

Ingatlanközvetítő árak.

Nyilvánvalóan ingatlanközvetítővel az ingatlan eladás jutalék fejében történik. Az ingatlanközvetítő árak, vagyis az ingatlan közvetítő díja széles skálán mozog. Kezdve az 1% bruttó díjtól egészen az 5% + áfa árig.

Ez utóbbi sokaknak adhat okot a méltatlankodásra, hiszen hogyan kerülhet ugyanaz a szolgáltatás ötször annyiba az egyik közvetítőnél, mint a másiknál?

Ha az 1%-os közvetítő mozog a realitás talaján a többiek pedig egyszer, kétszer, ötször többet kérnek, akkor ennyiszer mohóbbak?

Nos a válasz az, hogy természetesen nem ugyan azt a szolgáltatást adja az 1%-os és az 5%-os ingatlanos (mármint ideális esetben 🙂 ). Ezért is nem lehet az ingatlanközvetítő ára önmagában elegendő információ ahhoz, hogy el tudjuk dönteni megéri -e.

Az én szolgáltatásaimról, csomag ajánlataimról és a jutalékomról itt olvashatsz.

ingatlan eladás

Milyen a jó ingatlanközvetítő?

A jó ingatlanközvetítő, leginkább őszinte. Aki a piacról él sem megtéveszteni, sem becsapni nem akarja ügyfeleit vagyis sem az eladót, sem a vevőt nem szeretné tévesen informálni. Őszintén elmondja a szakmai véleményét akkor is, ha az számára nem kedvező hatást vált ki, vagy ha ügyfele szimpátiáját vagy egy megbízás létrejöttét is kockáztatja esetleg. Nem ajánl egy megbízás kedvéért a piaci árnál jóval magasabb árat a eladónak, mint az ingatlan eladási ára és nem ígér olyat egy vevőnek, hogy talál neki piaci ár alatti ingatlant ha tudja ezzel megtéveszti.

A megbízásba vett ingatlan értékesítése, a legjobb ár elérése a legjobb feltételek mellett, legalább olyan fontos neki is, mint az eladónak.

Lelkiismeretesen elvégzi az elvállalt munkát. Nem ígér olyat, amit nem tud teljesíteni.

Folyamatosan tartja a kapcsolatot ügyfeleivel (vevő és eladó) és beszámol neki az aktualitásokról. Arról, mit mondanak a vevők, mi történik az ingatlannal, minek kellene történnie és ezek okairól. Az a dolga, hogy javaslatokat tegyen a hatékony eladás érdekében és meg is teszi ezt. Ha pedig ügyfelének bármi kérdése van igyekszik készséggel megválaszolni.

A legtöbb ingatlanközvetítőnek még ma is addig tart a lelkesedése, amíg meg nem történik az adásvétel és ki nem fizetik a jutalékot. Egy jó ingatlanos (vagy mondhatnám úgy is, hogy a legjobb ingatlanos) megbízása és munkája nem ér véget az adásvétellel, hanem az után is készséggel segíti ügyfeleit.

Amikor pedig döntési helyzet van, nem sürget, nem türelmetlenkedik annak reményében, hogy mihamarabb zsebre vágja a jutalékot. Abban érdekelt, hogy ügyfelei megfontolt, reális döntést hozzanak. Ehhez nyújt segítséget.

Miről ismerszik meg a legjobb ingatlanközvetítő?

A legjobb ingatlanosokat a legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy rendszerint már több éve vannak a szakmában, referenciákkal rendelkeznek, jó kommunikációs képességük van és figyelnek rád. 

Ingyenes konzultáció

Minimál csomag

Kiemelt csomag

népszerű

Hűség csomag

A legjobb áron szeretnéd eladni az ingatlanod? Szeretnéd, ha kiszámítható és tervezhető lenne a folyamat? Írj üzenetet! A lehető legrövidebb időn belül visszahívlak.

Vízi Sándor ingatlanos

Összehasonlítás

Az űrlapot sikeresen elküldted.

Hamarosan jelentkezem.