1139 Budapest

Béke tér 10-11.

mini esettanulmány: ingatlan vásárlás buktatói

Ebben a cikkben először egy megtörtént eset rövid történetét olvashatod, majd utána kibontok egy elég fontos témát a lakásvásárlás buktatói közül. Ha lesz időm majd csinálok ebből egy sorozatot, úgyhogy látogass vissza időnkét. Lehet, hogy meg fogja érni.

ingatlan vásárlás buktatói

2022-őt írunk. Soma és Nyusza (a valós nevüket érthető okokból, inkább nem írom le) friss házasok. Úton volt a baba, így a kétszobás lakást le szerették volna cserélni 3 szobára. Egy éve nézelődtek. Mivel az idő egyre szorította őket, egyre fontosabb lett a lakásvásárlás és (hiszen nem szerették volna megvárni, hogy babával kelljen költözniük) egyre több időt töltöttek az internet előtt, míg végül találtak egy jó helyen lévő, jó elosztású, jó állapotú, jól bútorozható lakást, amihez volt nagy autóbeálló és tároló is (a beálló igazából csak bónusz volt). Szóval megtalálták a főnyereményt.

Megnézték élőben és másnap elkezdődött az alkudozás. Nagyjából egy hétig tartott az idegtépő huzavona, míg végül két-három át nem aludt éjszaka után megszületett a vételár. Volt örülés. Örült az eladó is, hogy meg van a vevő, aki tud fizetni és várni a költözéssel 6 hónapot.

Még egy újszerű lakásnál is adódhat probléma

Csakhogy a fekete leves még csak ez után jött.

Somáéknak nem ez volt az első lakásvásárlás életükben, azonban alku előtt senki nem ellenőrizte mégsem az ingatlanok jogi hátterét, hiszen minden jól hangzott, a tulajdonos tisztességesnek, becsületesnek látszott, a lakás újszerű volt és az eladó is abból indult ki, hogy egy néhány éve újonnan vásárolt lakás esetében nem lehet semmi buktató. Nos, itt volt. A beálló tulajdoni lapján szereplő végrehajtás sajnos nem nézett ki túl jól, amire az ügyvéd is azt mondta, nem adnak kellő biztosítékot az eladó által elmondottak.

Somáék ezt követően még tépelődtek kicsit az eladóval közösen, majd végül az ingatlant elengedték, az adásvételi szerződés pedig kútba esett. Időközben lecsúsztak egy másik ingatlanról is.

Két hét elteltével sikerült nekik lekötni egy harmadik ingatlant a környéken. Sajnos nem elég ideális kialakítással és a költözési idő is kompromisszumokat követelt, de az idő már szorította őket.

Nem elég, ha valami jónak tűnik, annak is kell lennie

Somáék egyébként az átlagostól körültekintőbben jártak el. Mivel családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével szerették volna megoldani a lakásvásárlás anyagi oldalát, ezért már előre egyeztettek egy hitelközvetítővel, minden fontos részletre kiterjedően, aminek köszönhetően nagyon gyorsan rövidre zárták, a hozzájuk hasoló élethelyzetben lévők örök dilemmáját, hogy lakás vagy ház legyen a vétel tárgya. Ezen felül abba hibába sem estek bele, hogy olyan lakásokat nézegettek, amire nem telt volna nekik, rabolva ezzel mások drága idejét.

Még azt is jól mérték fel, hogy emelkedő lakásárak mellett, egyre dráguló piacon, amikor kevesebb a lakás, mint a vevő, először venniük kell valamit, ott kedvező feltételeket elérni az alku folyamán és utána szabad elindítaniuk a saját lakásuk eladását.

Egy dologra nem voltak felkészülve. Arra, hogy ingatlan adásvétel esetén nem feltétlenül elég ha valamit megbízhatónak tűnő, kedves ember állít határozottan. Nem árthat meggyőződni bizonyos dolgokról papír alapon is.

Ha ingatlanközvetítő nélkül vágunk bele a lakás vásárlásba, nem árt ha mindenek előtt elolvasunk néhány: “hogyan vásároljuk lakást” kisokost.

Ha nem is pont ilyen, de egy a lakásból családi házba költözéshez segítséget nyújtó 21 pontos kisokost találhatsz az én oldalamon is. Ha ráérsz olvasd el nyugodtan. Ingyenes. A címe: 21 KÉRDÉS ÉS VÁLASZ, AMIT LAKÁSELADÁS ÉS HÁZVÁSÁRLÁS ELŐTT TUDNOTOK KELL.

hogyan vegyek lakást

Hogyan vegyek lakást?

A tulajdoni lap.

A fogalomtárban elolvashatod mi is pontosan a tulajdoni lap és mikor van rá szükséged? Természetesen az lenne a lejobb, ha minden ingatlanmegtekintéskor lehetőséged lenne az ingatlannal együtt megtekinteni a tulajdoni lapot is, de helyzet az, hogy a piac jelenleg nem így működik. Ezért a valóság talaján maradva azt javasolnám, ha megtetszik egy ingatlan és vissza szeretnél esetleg menni egy második körös megtekintésre, kérd el a tulajdoni lapot is egyúttal. Óvakodj attól, hogy úgy tegyél ajánlatot, hogy nem ismered a tulajdoni lapot.

Győződj meg róla, mi az, amit kiszemeltél, mi az pontosan, amit meg szeretnél esetleg venni. Van -e rajta teher? Ha igen mennyi? Milyen jellegű a teher, banki jelzálog jog elidegenítési tilalommal? Közös költség elmaradás? Esetleg végrehajtás, ahogyan a fenti történetben is? Vag haszonélvezet? Esetleg a magyar államnak van elővásárlási joga (lakások esetén ez elég ritka 🙂 )?

Sajnos láttam már olyat, amikor a tulajdonosnak sem volt fogalma arról, milyen terhek vannak a tulajdoni lapon és azokat hogyan lehet onnan eltakarítani. Mint, ahogy azt sem tudta, mennyi időbe telik bele mindez.

Összegezve: más a helyzet, ha tehermentes ingatlanról van szó és más lehet a helyzet, ha pl. végrehajtás van az adott ingatlanon. Ez pedig hatással lehet az árra, a fizetési ütemezésre, a költözésre stb. Még a pénztárcádra is.

Nálam egy vétel előtti ajánlattételhez kritérium a tulajdoni lap. Tudni kell mire tesz ajánlatot az ember. Nem szabad ott leragadni, hogy megnézed a lakást, megkérdezed a rezsit, meghallgatod milyen felújítások voltak pl. a lakásban és milyen esetleges felújítások lehetnek a házban (társasház esetén), ami később esetleg közös költség emeléshez vezethet.

Ha először teszel ajánlatot és utána kérsz le tulajdoni lapot, az szimpatikussá tehet, hiszen a megelőlegezett bizalom az eladó felé, bizalmat kelt. De ha később kiderül, hogy gubanc van a tulajdoni lapon, hidd el, a megelőlegezett bizalom könnyen elpárolog, ha változtatni szeretnél a már kialkudott feltételeken és áron, a teherre való hivatkozással.

Szóval ha el szeretnéd kerülni ezt a buktatót, tégy a szerint, ahogy leírtam (vagy hasonlóan) és elejét veheted a bajnak.

3D látványterv

A tapasztalt ingatlanközvetítők egy ingatlan tulajdoni lapját már akkor lekérik, amikor megkötik a megbízást. Tehát a nulladik lépésnél.

+1 tipp.

Ha ingatlanközvetítőn keresztül készülsz vásárolni, akkor is ragaszkodj a fent leírtakhoz. Nem minden ingatlanközvetítő kolléga felkészült és precíz.

Tanulság:

Az ingatlan adásvétel közel sem egyszerű folyamat. Sem az eladónak, sem a vevőnek. Az ingatlan vásárlás buktatói még a tapasztaltabbakat is nehéz helyzetbe hozzák. Laikusként pedig könnyű ezekbe beleesni, főleg ha nem a papírforma szerint zajlanak a dolgok, mint ahogy ez a fenti, megtörtént eset is példázza.

Te, ha teheted, minden esetben kerüld el hogy ilyen helyzetbe kerülj.

Ha pedig nálad tapasztaltabb segítségét szeretnéd kérni, én itt leszek egy jó alternatívának mindig.

A legjobb áron szeretnéd eladni az ingatlanod? Szeretnéd, ha kiszámítható és tervezhető lenne a folyamat? Írj üzenetet! A lehető legrövidebb időn belül visszahívlak.

Vízi Sándor ingatlanos

Összehasonlítás

Az űrlapot sikeresen elküldted.

Hamarosan jelentkezem.